In het derde en vierde jaar volgen leerlingen twee keer per jaar een keuzevak. Het keuzevak is een dagdeel per week. Binnen het vak is er veel ruimte voor praktijkleren en onderdeel is dan ook een week stagelopen in de beroepspraktijk. De keuzevakken helpen leerlingen om een goede keus te maken voor een mbo-opleiding.

Aeres VMBO Emmeloord biedt de volgende vakken aan:

 • Voeding en Bewegen
  Om gezond te blijven zijn gezonde voeding en beweging belangrijk. In dit keuzevak komen beide onderdelen aan bod. Je onderzoekt je eigen voedingspatroon en je leert over wat echt gezond is. Bij het onderdeel bewegen leer je over het belang van sporten en wat conditie is.
 • Gezonde dieren
  Ben je gek op dieren en wil je graag meer weten over gezondheid en dieren, dan is dit keuzevak perfect voor jou. Je leert over de juiste voeding, controle van gezondheid, ziektes en de juiste verzorging.
 • Tuinontwerp en aanleg
  Ben je graag actief bezig in de buitenlucht. Heb je interesse in planten en wil je jouw creativiteit tot leven brengen in een tuin. Dan is dit keuzevak bedoeld voor jou. In dit keuzevak leer je hoe je een tuin ontwerpt en aanlegt. Natuurlijk leer je ook over het onderhouden van een tuin.
 • Het groene machinepark
  Is techniek jouw passie? Wil je alles leren over het onderhoud aan groot en klein materiaal; van kettingzaag tot trekker. Lijkt het je leuk om zelf elektrische storingen op te lossen én wil je leren over de verschillende brandstofmotoren? Kies dan het keuzevak: Het groene machinepark.
 • Tuin en Landschap
  Werk jij graag buiten in de tuin of in het landschap. Ben jij graag praktisch bezig om tot een mooi resultaat te komen. Dan is dit keuzevak bedoeld voor jouw. In dit keuzevak leer je hoe je een tuin moet onderhouden of aanleggen. Je gaat kijken welke gereedschappen ingezet moeten worden om een tuin te realiseren en hoeveel dit kost.
 • Groene Zorg
  Ben jij graag buiten? Maar trekt het werken met mensen jou ook. Ontdek tijdens het keuzevak Groene Zorg of de zorgsector wat voor jou is. Combineer je ervaringen en passie voor planten of dieren met het werken met mensen met een beperking.
 • Podium
  Wil jij meer leren over jezelf presenteren, op een podium staan en hoe je het beste een rol kan spelen? Dan is het keuzevak Podium echt iets voor jou. We gaan aan de slag met alles wat erbij komt kijken als je op het toneel staat. Je houding, je presentatie maar ook licht en geluid, visagie en kleding.
 • Groene Vormgeving en Styling
  Bij groene vormgeving en styling maak je kennis met vormgeving, kleurgebruik en technieken die nodig zijn om bijzonder bloemwerk te maken, een ruimte sfeervol in te richten of een etalage aantrekkelijk te maken. Je gebruikt volop je eigen creativiteit!
 • Voeding: Hoe Maak Je Het?
  Sta je het liefst de hele dag in de keuken? Wil je leren over het verschillende manieren van eten bereiden? Lijkt het je een uitdaging om advies te geven over veilig voedsel en aangepaste menu’s? Kies dan voor dit keuzevak.
 • Natuurlijk Groen
  Ben je benieuwd naar wat de natuur te bieden heeft. In een agrarische gebied zijn veel natuurlijke planten en dieren. Om die in stand te houden is beheer nodig. Wil je daar alles over weten, kies dan voor het keuzevak Natuurlijk groen.
 • Het houden Van Dieren
  Ben jij dol op dieren en wil je nog meer leren over het houden en verzorgen van dieren. Kweek of fok jij zelf met dieren of ben je gewoon een liefhebber van dieren, dan past dit vak bij jou.
 • Groei en Oogst
  Als groentekweker wil je zoveel mogelijk gezonde producten oogsten. Maar hoe moet dat eigenlijk. Hoe kweek je gezonde groenten en hoe zorg je voor een optimale ziektebestrijding waarbij je rekening houdt met de natuur. Wil je alles weten over teelt en verkoop, kies dan voor dit keuzevak!
 • Visstandbeheer en sportvissen
  Ben jij benieuwd welk leven er in en rondom het water te vinden is, ben je onderzoekend van aard en lijkt het je leuk om meer te weten te komen over waterkwaliteit en sportvissen. Dan is dit keuzevak wat voor jou. Je gaat op zoek naar waterdieren, waterplanten en vissoorten. Daarbij onderzoek je welke verschillende watertypen er in de regio en in Nederland voorkomen en ontdek je hoe het met de waterkwaliteit in de Noordoostpolder is gesteld.

 • Ondernemen
  Is jouw droom om een eigen bedrijf te beginnen. Lijkt het je super leuk om te gaan ondernemen en eigen product in de markt te zetten. Of weet je nog niet precies wat je wil maar wil je ontdekken of eigen bedrijfje leuk is, dan is dit keuzevak perfect voor jou!

 • Praktisch booglassen
  Wil je een extra dimensie aan jouw techniekskills toevoegen, dan kan dat nu! Lijkt het je gaaf om zelf een constructie te maken of een afgebroken machinedeel repareren. Ben je niet bang om het “warm” te krijgen, dan is dit keuzevak een uitgelezen kans voor jou. Kies voor Praktisch booglassen.

 • Bloemwerk
  Bloemwerk maakt een gebeurtenis extra feestelijk! Bij dit keuzevak leer je met behulp van verschillende technieken allerlei bloemwerk maken. Je leert geschikte bloemen, materialen en kleuren te kiezen en producten mooi te verpakken. Je ontwikkelt tegelijk je eigen creativiteit!