Zonsondergang in een veld vol met rozen

Verhaal Vaardigheden voor een leven lang leren

Documentairemaker in spe pakte alles aan bij streekomroep

Aeres VMBO Velp biedt bovenbouwleerlingen de mogelijkheid om keuzevakken volledig tijdens een stage te volgen en af te ronden. Friso Eijgenraam maakte twintig weken lang iedere woensdag de meest uiteenlopende nieuwsitems voor streekomroep RTV Connect.

Als Friso tien jaar is ontdekt hij zijn grote hobby: videobewerking. Tijdens zijn opleiding bij Aeres VMBO Velp droomt hij van een carrière als documentairemaker. Om ervaring op te doen, regelde hij in zijn laatste studiejaar een dubbele stage bij RTV Connect. Bij deze streekomroep van Arnhem, Renkum, Duiven, Zevenaar en Westervoort volgde Friso het keuzevak ‘Audiovisuele vormgeving en productie’.

Mooie beelden op koude eerste stagedag

Twintig weken lang maakte de documentairemaker in spe iedere woensdag de meest uiteenlopende nieuwsitems voor RTV Connect. “Op mijn eerste stagedag kreeg ik gelijk een videocamera in mijn handen gedrukt. Na wat uitleg ging ik buiten in het park opnamen maken. Het was een koude winterdag en dat leverde mooie beelden op. Terug in de studio bewerkte ik de opnamen tot een item, compleet met voice-over en een achtergrondmuziekje. Daar kreeg ik veel positieve reacties op.”

Van verkiezingsdebat tot lege bushokjes

Het meest tevreden is Friso op een live-verslag van een verkiezingsdebat in Duiven. Tussen de debatten door praatte hij de kijkers in het kort bij. Ook een heel andere opdracht verliep goed. Als gevolg van stakingen in het busvervoer mocht Friso een fotoreportage gaan maken van lege bushokjes. “Ik pakte alles aan bij RTV Connect en daar waren ze erg blij mee. Ze vonden me zelfs gemotiveerder dan afgestudeerde mbo’ers,” vertelt hij trots. Hij kijkt positief terug op zijn stage. “Ik heb veel geleerd over cameratechnieken en hoe ik zelf audiovisuele producties kan maken.”

Serieuze opdracht voor @Monstertube

Thuis achter zijn computer besteedt Friso nog altijd vele uren aan videobewerking. Hij is goed in wat hij doet en krijgt ook al serieuze opdrachten. Zo bewerkt hij regelmatig video’s voor @Monstertube. Dit populaire YouTube-kanaal voor scooterliefhebbers heeft ruim 100.000 abonnees. Inmiddels heeft Friso zijn opleiding bij Aeres VMBO Velp met succes afgerond.

Fotobijschrift: Friso Eijgenraam: “Bij RTV Connect heb ik veel geleerd over cameratechnieken en hoe ik zelf audiovisuele producties kan maken.”