Zonsondergang in een veld vol met rozen

Leren van Leerlingen

Actieve leerlingenraad Praktijkonderwijs Emmeloord laat zijn stem horen

Meepraten over schoolzaken die leerlingen bezighouden. Dat vinden Arie, Sanne en Faith van Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord belangrijk en daarom laten ze hun stem horen in de leerlingenraad.

“Ik wilde gewoon een keer meemaken hoe het is om in de leerlingenraad te zitten,” zegt Arie Koffeman. Twee jaar geleden maakte hij de overstap van het Berechja College in zijn woonplaats Urk naar het praktijkonderwijs. “Hier snappen docenten beter hoe ik in mijn vel zit.” Afgelopen schooljaar reed Arie iedere dinsdag op zijn brommer naar school. In de pauzes rookte hij steevast met andere leerlingen een sigaretje buiten het schoolterrein. De rokersgroep wilde graag een afdakje voor regenachtige dagen. Vanuit de leerlingenraad maakte Arie zich hier sterk voor. Inmiddels zit Arie’s schooltijd in Emmeloord erop en werkt hij fulltime bij een non-food importeur in de Noordoostpolder.

Veilige sfeer op school

Sanne Wiegers zit ruim een halfjaar op het praktijkonderwijs. Op haar vorige school zat ze in een combinatiegroep van 58 leerlingen en werd ze helaas vaak gepest. Dat is hier gelukkig niet zo en heeft ze het erg naar haar zin. Ze zit in een rustige groep met 15 kinderen. Op de vraag waarom ze in de leerlingenraad zit, hoeft ze niet lang na te denken. “Ik vind het belangrijk dat kinderen hier op school veilig zijn en niet worden gepest.” Ze vertelt dat ze met een aantal vrienden een appgroepje hebben. “Als er iets is helpen we elkaar altijd.”

Gezellige treinzitjes in de kantine

Faith Odabi en Sanne bedachten een plannetje om de kantine gezelliger te maken. In overleg met medeleerlingen besloten ze de lange en wat saaie rij tweezitsbanken als treinzitjes neer te zetten. Faith: “Daar zitten we nu gezellig met onze vrienden. In deze opstelling kunnen we ook makkelijker bij de stopcontacten. Net als Sanne zit nu Faith nu ruim een halfjaar op het praktijkonderwijs. “Ik heb hier veel vrienden. Het is een leuke school. Als we hard hebben gewerkt en een beetje moe zijn, mogen we vaak iets voor onszelf gaan doen.”

Druk met schoolfeesten organiseren

De leerlingenraad komt ongeveer een keer in de maand bij elkaar in het zorglokaal. Onderwerpen voor de vergaderingen bedenken de leerlingen zelf. Soms krijgen ze ook tips van medeleerlingen. Tijdens de lessen vragen docenten ook regelmatig of er onderwerpen zijn voor de leerlingenraad. Afgelopen schooljaar waren de voorbereidingen voor de schoolfeesten van de onder-/middenbouw en van de bovenbouw een belangrijk agendapunt. Het thema van het bovenbouwfeest was ‘maffia’. De jongens kwamen in zwart pak met rode bloes en sommigen van hen, onder wie Arie, hadden zelfs een dikke sigaar meegenomen. Het schoolfeest van de onder- en middenbouw had als thema: ‘zomer’. Faith is druk geweest met het ontwerpen van een poster en de uitnodigingskaartjes. De leerlingenraad regelde zelf welke inkopen er nodig waren voor beide feesten en hoe de avonden eruit zouden zien.

Nieuwe schoolregel over naveltruitjes

Een heel ander onderwerp waar de leerlingenraad ook over meepraat zijn de schoolregels. Sanne vertelt dat er een nieuwe schoolregel in de maak is over het dragen van zogeheten crop tops. “We vinden dat meisjes alleen naveltruitjes mogen dragen die niet te hoog zitten. Sommige meiden houden zich daar niet aan en daarom willen we er een nieuwe schoolregel van maken.” De leerlingenraad wil deze nieuwe schoolregel op een houtblok graferen en in de kantine neerzetten.