Mark Dees neemt afscheid in coronatijd

Date

Tien jaar lang gaf Mark Dees met veel enthousiasme leiding aan Aeres VMBO en MBO in Ede. Deze week neemt hij met een zekere weemoed afscheid.

“In deze school heb ik dromen waargemaakt”

Tien jaar lang gaf Mark Dees met veel enthousiasme leiding aan Aeres VMBO en MBO in Ede. Deze week neemt hij met een zekere weemoed afscheid.
“Voor mij is een school een gemeenschap, een manier van leven. Ik loop graag door de school om leerlingen en studenten te ontmoeten en hun gesprekjes te horen. Het geroezemoes in een volle personeelskamer. Dat is in deze coronatijd allemaal weg en daar baal ik van. Ik kan niet tegen lege scholen. Juist nu mis ik de dynamiek van een volle school."

Marks missie

Had Mark een duidelijke missie toen hij in 2010 de school aan de Zandlaan binnenstapte? “Ik maakte kennis met een heel enthousiast team, dat na een paar lastige jaren stond te popelen om er samen tegenaan te gaan. Behalve een mooi schoolgebouw waren er geen dierenverblijven en achter de school lag een braakliggend stuk grond vol onkruid. Een ding wist ik zeker: met deze school kunnen we veel leuke dingen gaan doen.”

Naar buiten met de foodopleiding

Bij het mbo stonden op dat moment vier studenten ingeschreven voor de foodopleiding. Van verschillende mensen kreeg de kersverse schooldirecteur het advies te stoppen met de opleiding, omdat food in Ede toch niks zou worden. Ze hadden best een punt, vond hij. “De school hield een sapfabriek in stand die enkele tienduizenden euro’s per jaar kostte. Dat kon financieel niet uit.” Toen hij inderdaad besloot de stekker uit de foodopleiding te trekken, kwam Mark dat op veel kritiek te staan van VNO/NCW, de foodbedrijven in Regio Foodvalley en de wethouder. Dat veranderde toen hij, mede op advies van de bestuursvoorzitter van Aeres, zijn plannen bekend maakte voor de ontwikkeling van een nieuwe foodopleiding in samenwerking met het bedrijfsleven. “We besloten met de foodopleiding naar buiten te gaan, in de meest brede zin van het woord.”
“Als je mensen enthousiast wilt maken moet je ze betrekken bij je dromen en niet bij je begroting”

Walt Disney

Het typeert Mark dat hij zich in zijn werk laat leiden door zijn dromen. “Ik denk vaak aan een uitspraak van Walt Disney: If you can dream it, you can do it. Als je een groot leefpark achter je school wilt hebben, hoef je dat alleen maar aan mensen te vertellen. Je hoeft nog niet na te denken hoe je dat wilt doen, hoeveel geld dat kost en hoe lang dat gaat duren. Dat kan ik in mijn eentje toch niet bedenken. Wat ik wel weet, is dat ik een vijver wil waarin mbo-studenten Toegepaste biologie kunnen vissen en een stuk land waarin we allerlei soorten granen kunnen laten zien en zonnebloemen kweken. Gewoon omdat het zo mooi is. Als je mensen enthousiast wilt maken moet je ze betrekken bij je dromen en niet bij je begroting.” In 2013 was het leefpark achter de school een feit. Mark is er nog steeds hartstikke blij mee. “Eindelijk kunnen we als team laten zien wat we in huis hebben.” Dit schooljaar telt de mbo opleiding 110 studenten: 45 voor de foodopleiding en 65 voor Toegepaste biologie. “Aeres staat weer op de kaart in Ede en we groeien nog steeds.”

Gepokt en gemazeld in het vmbo

Marks belangrijkste uitdaging in het vmbo was de invoering van passend onderwijs, nu bijna acht jaar geleden. Wat hebben leerlingen met een zorgvraag nodig om hun jaren in het VO goed te doorlopen? Een uitdagende vraag die Mark nog steeds bezighoudt en waarvoor hij zich ook inzet in het samenwerkingsverband VO Gelderse Vallei. “De ontwikkeling van passend onderwijs heeft op iedereen effect gehad. Niet alleen op mij als directeur, maar ook op het docententeam en de directeur van het samenwerkingsverband.”
Een duidelijke voorkeur voor vmbo of mbo heeft Mark niet. “Ik hou van allebei mijn ‘kinderen’ evenveel. Ik ben gepokt en gemazeld in het vmbo, waar leerlingen af en toe meer een directeur nodig hebben. In het mbo werkt dat anders en gaan studenten op een volwassenere manier met mij om. Ik vind het mbo ingewikkelder om te managen, mede vanwege de examinering en omdat we een betrekkelijk kleine locatie zijn. De combinatie vmbo/mbo binnen Aeres wordt nog wel eens als vanzelfsprekend gezien, maar die is echt heel bijzonder. Het vraagt veel van directeuren.”

Tijd voor een nieuwe uitdaging

Hoe kijkt hij terug op zijn jaren bij Aeres? “Ik neem volgende week best met een zekere weemoed afscheid. Tien jaar lang heb ik met heel veel plezier voor Aeres gewerkt. Zo lang heb ik nog nooit ergens gewerkt, dat betekent dat het hier complex en uitdagend was. In deze school heb ik dromen waargemaakt. Maar nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging en nieuwe netwerken. Als ik later met pensioen ga vind ik het mooi om een aantal verschillende dingen gedaan te hebben. Wat mij drijft is diversiteit en ingewikkelde dingen doen. Ik wil proberen of ik dit ook kan.”
In zijn nieuwe baan blijft Mark actief in het Edese voortgezet onderwijs. Bij Pallas Athene College, een zelfstandige schoolgemeenschap voor mavo, havo en vwo, wordt Mark directeur en bestuurder van de Vereniging Openbaar Onderwijs Ede. “Wat me in deze baan aanspreekt is het ouderwetse handwerk van zelf een school runnen. Personeel en financiën, ik ga het allemaal zelf doen en leg verantwoording af aan een raad van bestuur. Ik weet nu al dat ik het stafbureau enorm ga missen!”