Nieuwe regel gebruik mobiele telefoons in het voortgezet onderwijs

Date

Vanaf 1 januari 2024 geldt voor alle scholen in het voortgezet onderwijs een nieuwe regel voor het gebruik van mobiele telefoons. De meeste vmbo-scholen binnen Aeres werkten al volgens de nieuwe regel. Bij een aantal gaat er iets veranderen. 

Drie varianten

Onze scholen kunnen kiezen uit een van onderstaande regels.

  1. Mobiele telefoon thuis of in de kluis, ook in de pauzes.
  2. Mobiele telefoon thuis of in de kluis, in de pauzes mag je wel op je telefoon.
  3. De mobiele telefoon staat uit of in de vliegtuigstand, is opgeborgen in de telefoontas in de klas en wordt alleen gebruikt als dat van de docent mag. 

Samen zorgen we voor een stimulerende leeromgeving

Met elkaar willen we zorgen voor een stimulerende en afleidingsvrije leeromgeving voor onze leerlingen. We vragen de ouders en verzorgers van onze leerlingen om hun begrip en medewerking. 

Achtergrondinformatie

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft gesprekken gevoerd met leerlingen, ouders, wetenschappers, docenten, schoolleiders en besturen, om de rol van mobiele telefoons in het klaslokaal te bespreken. Alle betrokken partijen vinden het belangrijk dat leerlingen zich kunnen concentreren en betrokken kunnen zijn. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat niet-educatief gebruik van mobiele telefoons hier afbreuk aan doet. Vooral sociale media en andere niet-educatieve apps leiden af van de lesstof en verstoren sociale interactie in de klas.

De gesprekken en het onderzoek hebben geleid tot nieuwe richtlijnen. De verschillende onderwijsorganisaties en de belangenbehartigers OCW, de VO-raad, SPVMBO, de Pro-raad, AOb, CNV onderwijs, FvOV, Ouders en Onderwijs en LAKS hebben gezamenlijk de afspraak gemaakt voor het gebruik van mobiele telefoons op school.