Velps vmbo bloemteam wint Skills Talents en wordt regiokampioen

Date

Vol spanning kwamen de kandidaten van zeven vmbo-scholen naar Velp voor de kwalificatiewedstrijd Bloemwerk en Tuinontwerp & Aanleg. De tweekoppige teams streden voor een plek binnen het regioteam van Skills Talents. Megatrots is de school op de winnaressen bij Bloem Dit is namelijk het Velpse team: Amelie van Maanen uit De Steeg en JuliƩtte van Elferen uit Didam. De winnaars bij Tuinaanleg zijn leerlingen van de Aeres-school uit Emmeloord: Maarten Dekker en Tromp de Vries. Deze vier leerlingen gaan een gooi doen naar het Nederlands kampioenschap in hun eigen discipline.

De meiden zeiden kort voor de prijsuitreiking dat ze echt niet dachten te gaan winnen omdat het bloemwerk van één van de andere scholen er zo mooi uit zag Coach en docent van de Velpse regiokampioenen, Dorian Tackenkamp: ‘zo zie je dat de eerste indruk niet alles zegt. Het bloemwerk van Amelie en Juliëtte zat technisch heel goed in elkaar. De complete opdracht was belangrijk en telt mee voor de punten, van samenwerken tot het maken van het bloemwerk.”

Bloemwerk

Voor de feestelijke en kleurrijke opdracht maakten de deelnemers twee servetringen met behulp van de draadtechniek, een ingepakt biedermeierboeket en een gestoken bloemstuk met een duurzame ondergrond. De opdracht ging over een etentje in de serre voor een oma die jarig was. Daarnaast werkten ze een planningsformulier uit die meetelde in de beoordeling. De vakkundige jury bestond uit Nederlands kampioen Bloembinden Esther Weijenberg en Bert Evers, eigenaar van  Bloembinder Bert Evers uit Doetinchem. Op verschillende punten beoordeelden zij de kandidaten zoals onder andere samenwerken en overleggen, communiceren en presenteren en veiligheid en ordelijk werken.

Tuinontwerp & Aanleg

De kandidaten hebben een tuin aangelegd die bestond uit twee houten plantenbakken, gazon en bestrating. De beplanting mocht naar eigen inzicht aangebracht worden. De juryleden waren Jan Bosman, oud docent mbo groen en begeleider van een team hoveniers (die 2e werden in 2002) in Seoul en Bram Wevers, oud student en in 2015 finalist op de WorldSkills in Brazilië waar hij met zijn teamgenoot excellent de vierde plaats behaalde in Tuinaanleg. De jury neemt behalve de tuinaanleg ook het veilig en gezond werken en de ingevulde planning mee in de puntentelling. Het Velpse groenteam werd laatste maar hebben, heel knap, de tuin ook afgekregen en echt veel geleerd van deze dag.

Deelnemende vmbo-scholen aan de vakwedstrijden

Naast Aeres VMBO Velp , Nijkerk, Ede, Lelystad en Emmeloord streden de Meerwaarde Barneveld en Yuverta VMBO Kesteren mee voor een ticket van het Nederlands kampioenschap Skills Talents op 31 maart 2022 in de Jaarbeurs Utrecht. Voor de vmbo-leerlingen is het heel leerzaam, ze leren samenwerken en onder tijdsdruk de opdrachten af te krijgen. De 22 vierdeklassers die vandaag meededen waren allemaal super enthousiast en hebben een knap staaltje werk neergezet.

Over Skills Talents

Skills Talents zijn teamvakwedstrijden (10 onderdelen) voor laatstejaars vmbo’ers. Deelnemende leerlingen krijgen hier een podium om hun talenten te laten zien. De opdrachten die de leerlingen tijdens de wedstrijden uitvoeren, zijn ontwikkeld door docenten en sluiten daarom aan bij het lesprogramma. De vakwedstrijden worden georganiseerd door de stichting Skills Netherlands in samenwerking met mbo-scholen en voor de Tuinaanleg ook met de Koninklijke VHG. Een vakkundige jury vanuit het beroepenveld beoordeelt. Overige informatie en de uitslagen zijn na de wedstrijden te vinden op www.skillstalents.nl.