Skills Talents kwalificatiewedstrijd in Velp

Date

Goed voorbereid en met een lichte spanning kwamen de kandidaten van negen vmbo-scholen naar Velp voor de kwalificatiewedstrijd Bloemwerk en Tuinontwerp & Aanleg. De tweekoppige teams streden voor een plek binnen het regioteam van Skills Talents. Ons eigen Velpse team Matthijs Verweij en Emre Hanedar werden tweede bij de wedstrijd Tuinaanleg. Het team van Yuverta Nijmegen had twee punten meer gescoord. Bij de wedstrijd Bloemwerk werden Donna Willemsen en Lisa Hoedt van Aeres VMBO Velp op 3 punten verschil met de winnaars van Twents Carmel College derde.

Mooi om te zien dat Donna en Lisa de jury, niet de minste uit de bloemenwereld nl. Esther Weijenberg en Dini Holtrop, na de prijsuitreiking vroegen waar dan het verschil in zat en waar ze het beter hadden kunnen doen. Zij waren bijvoorbeeld het bezorgbriefje vergeten en dat scheelt gauw wat punten. Matthijs en Emre waren wel iets teleurgesteld in de uitslag. Ze hadden het gewoon ook echt super goed gedaan en een hele strakke tuin aangelegd in twee uur tijd! . Deze hoveniers in de dop gaan in Velp door naar het MBO volgend jaar, wie weet zien we ze dan bij  Skills Heroes.. Deze ervaring gaan alle 28 deelnemers nooit meer vergeten.

Bloemwerk

Via een audio-opdracht hoorden de deelnemers dat ze een handgebonden boeket en een hartbloemwerk, waar ze de steektechniek op steekschuim moesten toepassen, moesten maken. Thema was “er hangt liefde in de lucht’.  Daarnaast werd er een planning op los gelaten, de orderbon ingevuld, een tekstkaartje gemaakt, het werd ingepakt met een bezorgbriefje eraan vast. Op verschillende punten beoordeelden de jury de kandidaten op onder andere samenwerken en overleggen, communiceren en presenteren en veiligheid en ordelijk werken.

Tuinontwerp & Aanleg

De kandidaten hebben een tuin aangelegd die bestond uit een uit stenen gestapeld bankje met daarop een houten zitting, pergola paaltjes en bestrating. De beplanting mocht naar eigen inzicht aangebracht worden. De juryleden waren Jan Bosman, oud docent mbo groen en Bram Wevers, oud student en in 2015 finalist op de WorldSkills in Brazilië waar hij met zijn teamgenoot excellent de vierde plaats behaalde in Tuinaanleg. De jury nam behalve de tuinaanleg ook het veilig en gezond werken en de ingevulde planning mee in de puntentelling.

Deelnemende vmbo-scholen aan de vakwedstrijden

Naast Aeres VMBO Velp , Nijkerk, Ede, Lelystad en streden de Yuverta VMBO Kesteren en Njmegen, Twents Carmel College en zone.college Borculo en Enschede mee voor een ticket van het Nederlands kampioenschap Skills Talents op 23 maart maart 2023 in Amsterdam. Voor de vmbo-leerlingen is het heel leerzaam, ze leren samenwerken en onder tijdsdruk de opdrachten af te krijgen.

Over Skills Talents

Skills Talents zijn teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers. Deelnemende leerlingen krijgen hier een podium om hun talenten te laten zien. De opdrachten die de leerlingen tijdens de wedstrijden uitvoeren, zijn ontwikkeld door docenten en sluiten daarom aan bij het lesprogramma. De vakwedstrijden worden georganiseerd door de stichting Skills Netherlands in samenwerking met mbo-scholen en voor de Tuinaanleg ook met de Koninklijke VHG. Een vakkundige jury vanuit het beroepenveld beoordeelt. Overige informatie en de uitslagen zijn na de wedstrijden te vinden op www.skillstalents.nl.

VLNR - juryleden Esther Weijenberg en Dini Holtrop en kandidaten, Lisa Hoedt en Donna Willemsen.