Opening groene leer- en beweegtuin Aeres Velp

Date

Vorige week, 16 november 2023, was de officiële opening van het groene leer- en beweegplein. In september 2019 is Aeres Velp aan een ambitieus plan begonnen om het vmbo plein te vergroenen en beweegvriendelijker te maken. Met het doel onze leerlingen te stimuleren om actief te zijn en om naar buiten te gaan. Bewegen en contact met de natuur is belangrijk voor de ontwikkeling en om beter informatie op te kunnen nemen. Dus goed voor de hersenen, weerbaarheid én conditie. Zo is er een pannakooi waar je kan voetballen én waar buitenlessen gegeven worden.

Het plein is aangelegd door de studenten van de Aeres-mbo-opleiding tuin, landschap en recreatie en heeft de afgelopen jaren deel uitgemaakt van het onderwijsprogramma. Veel plantennamen die de leerlingen/studenten moeten leren voor het vak plantenkennis zijn geplant (met de jaren groeit deze verzameling natuurlijk). Gaandeweg is het ontwerp van de tuin iets aangepast zoals bijv. een grotere vijver en een voedselbosrand (deze kruiden worden weer gebruikt in de lessen voeding). We zijn blij dat het project nu grotendeels is afgerond en we onze leerlingen een fantastisch groen leer- en beweegplein kunnen bieden.

Gemeente Rheden en Provincie Gelderland

De oplevering van het plein was niet gelukt zonder de financiële steun van de provincie Gelderland en de gemeente Rheden. Veel materialen zijn hergebruikt, zoals de bankjes die zijn gemaakt van oude stoeptegels maar ook het vijverfolie die overbleef van een beroepenwedstrijd is gebruikt om de vijver waterdicht te maken.

Opening door wethouder Ronald ter Hoeven

De officiële opening werd verricht door wethouder Ronald ter Hoeven, van o.a. onderwijs en sport, van de gemeente Rheden. Hij heeft mooie woorden gesproken over onze groene school en de officiële opening verricht door het lint door te knippen in de ereboog die ons naar de tuin leidde. Ook de wethouder van de gemeente Rozendaal, Tineke van der Pas, was aanwezig en heel erg verrast door de prachtige tuin die achter onze school ligt. Ruud van Dijk, als coördinator Sportontwikkeling gemeente Rheden was ook aanwezig, hij heeft veel gebrainstormd met Jules van Meeteren, o.a. docent LO bij Aeres VMBO Velp, de aanjager van dit project. Buiten hebben Elbert Roordink en Berend Poppema, docenten hoveniersopleiding, ons rondgeleid door de tuin.

Alles Kan Buiten

Lotte Klein van NatuurlijkSportief heeft met haar inspirerende verhaal duidelijk gemaakt waarom buiten bewegen in de natuur zo belangrijk is. Zij heeft de aanwezigen op een interactieve manier kennis laten maken met ons plein. Op de foto's is dit goed terug te zien. Er zijn binnen ons vmbo-onderwijs docenten die al bewegend les geven. En dat kan fantastisch in onze nieuw aangelegde tuin.