GL leerlingen klas 4 presenteren profielwerkstuk

Date

Op donderdagavond 19 januari vond de presentatie van het profielwerkstuk ‘nieuwe stijl’ van 4A en 4B plaats, onder toeziend oog van ouders, mentoren, begeleiders en andere collega’s. Daarnaast waren de leerlingen uit 3A en 3B uitgenodigd. Zij krijgen volgend jaar dezelfde opdracht en worden zo in de mogelijkheid gesteld de kunst een beetje af te kijken.

Profielwerkstukken presenteren "nieuwe stijl"

Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel van het schoolexamen voor de GL-leerling en moet minimaal met een voldoende afgesloten worden. Leerlingen doen onderzoek naar een vraagstuk uit het profiel waarin men onderwijs volgt. Binnen ons Groene Profiel kwamen vragen als: ’Is het mogelijk om een oud huis energie-neutraal te verbouwen?’ en 'Waarom is de wolf in Nederland’ voorbij, maar ook’ ’Hoe zit een hip en duurzaam hotel er uit in 2023?’  en ‘Hoe kun je een golfbaan duurzaam onderhouden?’

Door het maken van het profielwerkstuk laat de leerling zien dat men zelfstandig informatie kan verzamelen, verwerken en presenteren.

Zichtbaar gespannen presenteerden de groepjes hun onderzoek; eerst was er de ‘pitch’ waarin in kort uitgelegd werd wat de onderzoeksvraag was, waarom leerlingen hiervoor gekozen hadden en welke onderzoeksmethoden ingezet zijn.

Aanwezigen werden meegenomen in de conclusie en daarna uitgenodigd voor de presentatiemarkt. Leerlingen hebben hun onderzoek vorm gegeven door een kraam in te richten passend bij het thema van het profielwerkstuk. Tijdens deze markt konden aanwezigen vragen stellen over de onderwerpen die gepresenteerd zijn, onder het genot van een drankje. Een mooi moment, leerlingen werden bevraagd op hun expertise en hadden veel te vertellen.

De begeleiders Mw. Derksen, mw. De Kwaadsteniet, mw. Woestenenk, mw. Uijlenbroek en mw. Zeevalk waren blij verrast door de kwaliteit van de onderzoeken en de creatieve manier waarop leerlingen hun presentatiekraam ingericht hadden.