Velps vmbo bloemteam wint de kwalificatiewedstrijd Skills Talents

Date

Vol spanning kwamen de kandidaten van negen vmbo-scholen naar Velp voor de kwalificatiewedstrijd Bloemwerk en Hovenier. De tweekoppige teams streden voor een plek binnen het regioteam van Skills Talents. De Velpse groene en creatieve school is hartstikke trots op Lotte van der Heijden uit Dieren en de Arnhemse Lot Waanders die knap en met een groot verschil eerste zijn geworden bij de wedstrijd Bloemwerk. De winnaars bij Tuinontwerp en aanleg zijn leerlingen van Yuverta VMBO Nijmegen, Jur Geurts en Noud Verhoeven. Deze twee teams gaan een gooi doen naar het Nederlands kampioenschap in hun eigen discipline.

Lotte en Lot winnen en gaan door naar Skills the Finals!

Lotte en Lot konden het haast niet geloven dat ze wonnen. Ze zagen zoveel mooi bloemwerk om hen heen. Dorian Tackenkamp, coach en docent van het Velpse goudenteam: ‘zo zie je dat de eerste indruk niet alles zegt. Het bloemwerk van de meiden zat technisch heel goed in elkaar. De complete opdracht was belangrijk en telt mee voor de punten, van samenwerken tot het maken van het bloemwerk. Wat bij hen ook opviel is dat ze heel rustig en gefocust bezig waren. Ik ben megatrots en ga nu met ze trainen voor Skills the Finals in Den Bosch.”

Bloemwerk

De zes teams maakten een plantenarrangement en een frameboeket met zelf bedachte creatieve details. Een Reel of TikTok-filmpje was een onderdeel en daarnaast werkten ze een planningsformulier uit die meetelde in de beoordeling. De vakkundige jury bestond uit Nederlands kampioenen Bloembinden Esther Weijenberg en Carmen Geurtsen. Op verschillende punten beoordeelden zij de kandidaten zoals onder andere samenwerken en overleggen, communiceren & presenteren en veiligheid en ordelijk werken.

Tuinontwerp & Aanleg

Het ontwerp van Willem Heusseveldt bestond uit een pergola, tegels en klinkers, een plantenbak, een border en het planten van een boom met boompaal- en band en diverse beplanting. In twee uur en een kwartier moest de zandbak omgevormd worden tot deze tuin, dat was best krap bleek bij de meeste teams. De vakjury die bestond uit Hans Willem Brussee van de Groene Vingers Arnhem en Robin Meeuwis van Meeuwis de Vries Hoveniers, beaamde dat tijdens de prijsuitreiking. De podiumplaatsen lagen qua puntenaantal redelijk dicht bij elkaar. Tweede werd het team van Aeres VMBO Velp, Jelmer Westra uit Arnhem en Mats Hartgers uit Elst. De nummer drie was het team van OSG Erasmus uit Almelo.

Skills Talents

Naast Aeres VMBO Velp , Nijkerk, Ede en Lelystad streden de VSO Elimschool, OSG Erasmus Almelo, Twents Carmel college Oldenzaal en Yuverta VMBO Kesteren en Nijmegen mee voor een ticket van het Nederlands kampioenschap Skills Talents op 21 maart 2024 in de Brabanthallen Den Bosch. Voor de vmbo-leerlingen is het heel leerzaam, ze leren samenwerken en onder tijdsdruk de opdrachten af te krijgen. De 26 vierdeklassers die vandaag meededen waren allemaal super enthousiast en hebben een knap staaltje werk neergezet.

Over Skills Talents

Skills Talents zijn teamvakwedstrijden (10 onderdelen) voor laatstejaars vmbo’ers. Deelnemende leerlingen krijgen hier een podium om hun talenten te laten zien. De opdrachten die de leerlingen tijdens de wedstrijden uitvoeren, zijn ontwikkeld door docenten en sluiten daarom aan bij het lesprogramma. De vakwedstrijden worden georganiseerd door de stichting Skills Netherlands in samenwerking met mbo-scholen en voor de Tuinaanleg ook met de Koninklijke VHG. Een vakkundige jury vanuit het beroepenveld beoordeelt. Overige informatie en de uitslagen zijn na de wedstrijden te vinden op www.skillstalents.nl.