Leerlingen Aeres Sneek pimpen gevel Jopie Huisman Museum met 3D kunst

Date

Studenten Wout de Beer en Michel Schaafsma van de opleiding Vakexpert voeding, kwaliteit en productontwikkeling hebben een innovatieve manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan. Ze hebben succesvol bier gebrouwen met oud brood en hun eerste biertje, ‘De Vloeibare Boterham’, aangeboden aan Tweede Kamerlid Aant-Jelle Soepboer.

Een circulaire oplossing

Jaarlijks wordt zo’n 150.000 ton niet-verkocht brood retour gestuurd naar de producent. Dit inspireerde Wout en Michel om een suikerrijke pasta van oud brood te maken die dient als grondstof en verwerkt kan worden in bakkerijproducten. Daarnaast ontdekten ze dat brood verwerkt kan worden in bier door 33% van de mout te vervangen door retourbrood. Het zetmeel in het brood wordt door de enzymen in het mout omgezet in suikers, wat resulteert in een heerlijk biertje zonder broodsmaak.

Hard gewerkt

De afgelopen weken hebben de leerlingen hard gewerkt aan hun kunstwerken. Ze maakten en schilderden zelf de lijsten, waarbij ze met paverpol textiel verhardden om het beter te beschermen tegen weersinvloeden. Afgelopen vrijdag mochten ze hun eindresultaten zelf aan de gevel ophangen, naast een miniatuur van het origineel.

Enthousiasme over het eindresultaat

Het eindresultaat werd enthousiast ontvangen door de museumdirecteur en winkeliers. Veel voorbijgangers blijven stilstaan om de kunstwerken te bewonderen. Het project heeft niet alleen de gevel van het museum verfraaid, maar ook de stad een stukje kleurrijker gemaakt. Zo hebben de leerlingen het Jopie Huisman Museum uitgebreid en een stukje van Jopie’s creatieve geest naar buiten gebracht!

Bekijk de foto's hieronder