Chef kok tegen voedsel verspilling

Date

Verspillingsvrije Week ‘21: Nijkerk zet in op masterclass bij Aeres VMBO met chefkok Christian Weij

Verspillingsvrije Week ‘21: Nijkerk zet in op masterclass bij Aeres VMBO met chefkok Christian Weij

Verspillingsvrije Week ‘21: Nijkerk zet in op masterclass bij Aeres VMBO met chefkok Christian Weij

In de Verspillingsvrije Week, van 7 tot en met 13 september 2021, wordt extra aandacht besteed aan het tegengaan van voedselverspilling. Regio Foodvalley doet daar actief aan mee en biedt tal van activiteiten voor onderwijs, ondernemers en de acht overheden uit deze regio. In Nijkerk kregen de leerlingen van VMBO Aeres samen met hun docent Food Mark Reurink een heuse masterclass in koken met restjes van chefkok Christian Weij van Smaakpark Ede. Zowel docent Reurink als chefkok Weij zetten zich al heel lang in voor een duurzame, circulaire voedselketen, mede door verspilling tegen te gaan. Wethouder Mariëlle Broekman schoof aan tijdens de masterclass.

In Nederland wordt maar liefst een kwart van al het voedsel verspild. Elke Nederlander gooit per jaar 34 kilo voedsel weg. Dat is ontzettend zonde van alle moeite, grondstoffen en al het geld dat daarmee wordt verspild. Daarom is de stichting Samen Tegen Voedselverspilling opgericht. Zij zet zich in om per 2030 de verspilling met 50% te hebben verminderd. Een grote klus, maar het mooie is: iedereen kan direct hieraan bijdragen. Door thuis, op school, op het werk geen restjes weg te gooien. Dat kan door restjes te verwerken in gerechten, door voedsel op de juiste manier te bewaren en door handig in te kopen (boodschappenlijstje werkt!).

Creatief en culinair koken met restproducten
Tijdens de masterclass gaf chefkok Weij een introductie over restvoedsel. Wanneer kun je iets nog prima gebruiken en wanneer echt niet meer? Wat betekent eigenlijk t-h-t, of t-g-t op de verpakking? Wat zijn lekkere recepten om restjes in te verwerken? Samen met de leerlingen onderzocht de chef wat er in de kratten met leftovers zit (gedoneerd door een grote supermarkt uit de regio). Dit verschilt per dag en is dus een verrassing. Dat vraagt om creatief koken. Hierna gingen de leerlingen in groepen aan de slag met een eigen recept.

Wethouder Nijkerk Mariëlle Broekman kookt mee
Ook wethouder Broekman mocht meedoen aan de masterclass. Als wethouder met o.a. de portefeuille onderwijs en werkgelegenheid vindt zij dit een mooie kans om te zien en ervaren hoe er met actuele thema’s binnen het onderwijs wordt gewerkt: “Ontzettend goed dat deze jongeren al slim leren omgaan met het gebruiken van wat je hebt. Voedsel verspillen is zo zonde. Je verspilt niet alleen het voedsel zelf, maar ook alle energie en grondstoffen die nodig waren om de etenswaren te telen, vervoeren, koelen, te bewerken en te verpakken. Bovendien is het als bedrijf economisch gezien veel beter om alles wat je inkoopt, ook daadwerkelijk te gebruiken. Want wat je wel hebt ingekocht, maar niet gebruikt, gaat ten koste van het milieu én van je winst.”

Beloning voor leerlingen en wethouder was natuurlijk het eindproduct en vooral het proeven. Unaniem oordeel: “We hadden niet gedacht dat het zo lekker zou kunnen zijn”.

Wil jij thuis ook een recept uitproberen van chefkok Christian Weij? Kijk dan voor zijn heerlijke ‘kliekjes-taart’ onderaan pagina https://www.regiofoodvalley.nl/actueel/nieuws/een-week-vol-verspillingsvrije-activiteiten-in-regio-foodvalley