Aeres VMBO Nijkerk in de race voor Impactprijs met Nederduckweed

Date

Met het project ‘Nederduckweed’ is Aeres VMBO Nijkerk genomineerd voor de Impactprijs Groen Onderwijs 2019. In de categorie vmbo nemen 14 derdejaars GL-leerlingen het op tegen teams van Wellantcollege Houten en Nordwin College Buitenpost. De prijsuitreiking is op 13 februari.

Nederduckweed is de ludieke naam van het project waarbij vmbo leerlingen waterlinzen kweken in de schoolvijver van de school. Waterlinzen zijn een eetbare variant van eendenkroos en zitten boordevol eiwitten. Dit maakt het gewas uitermate geschikt als (klimaatneutrale) vleesvervanger en wordt daarom ook wel het voedsel van de toekomst genoemd. Het is eenvoudig te kweken, groeit snel en is het hele jaar door te oogsten.

 

Dutch Food Week

Bovenbouwdocent Mark Reurink legt uit dat de aanmelding voor de Impactprijs ontstond tijdens de Dutch Food Week. “Onze leerlingen kookten daar samen met cliënten en begeleiders van De Rozelaar (zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking, red.), buurtbewoners en vrijwilligers van onze biologische pluktuin. Op het menu stonden onder meer vegetarische hamburgers en pompoensoep. In beide gerechten zaten waterlinzen als vleesvervanger.”
Sommige leerlingen keken eerst wel een beetje raar op van de waterlinzen. Reurink: “Maar als je vertelt dat de wereldbevolking groeit en er meer monden gevoed moeten worden, begrijpen ze het wel. Als groene school is het onze taak leerlingen bewust te maken van een klimaatneutrale manier van voedselbereiding. En dan is het extra leuk als dit initiatief genomineerd wordt voor de Impactprijs. Dat vinden de 14 GL’ers trouwens ook!” Hoe schat hij de kansen in dat zijn school de Impactprijs wint? “Dat is natuurlijk lastig te zeggen, maar ik denk toch dat we een redelijke kans maken. Behalve de toepassing van eiwit als vleesvervanger integreren we ook de duurzame pluktuin in ons project, en nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid door cliënten van De Rozelaar te betrekken. Op 13 februari weten we het.”

André Kuipers

Alle genomineerde projecten van de Impactprijs hebben op een of andere manier impact op voedsel, klimaat, en/of leefbaarheid. In vier categorieën (vmbo, mbo, hbo en universitair onderwijs) zijn in totaal elf genomineerde projecten. Klik hier om de projecten te bekijken. Elke categorie maakt kans op een prijs van 2500 euro. De uitreiking is op 13 februari bij HAS Hogeschool in Den Bosch met André Kuipers als speciale gast.

Platform voor de groene sector

De Impactprijs is een initiatief van Groenpact, een platform in de groene sector voor samenwerken, kennisdelen en versnellen en richt zich op wat actuele maatschappelijke thema’s zoals klimaatopgaven, kringlooplandbouw, leefbaarheid en concurrentiekracht betekenen voor de groene sector.