Leerlingen Aeres VMBO Maartensdijk leren van verschillende culturen

Date

Op dinsdag 12 november 2019 brengen de eerstejaars leerlingen van Aeres VMBO Maartensdijk een bezoek aan de Domkerk en het museum Catharijneconvent in Utrecht. Hier leren ze wat symbolen en rituelen zijn en wat ze betekenen.

Leerlingen Aeres VMBO Maartensdijk leren van verschillende culturen

Eerst bezoeken ze de Domkerk. Rondleiders van de kerk vertellen over de geschiedenis van de Domkerk en ze geven uitleg over grafsymbolen. Daarna lopen de leerlingen en begeleiders naar de St. Catharinakathedraal van het Catharijneconvent. Hier kunnen ze direct het verschil zien tussen een katholieke kerk en een kerk waar geen opsmuk meer inzit door de beeldenstorm. Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes onder begeleiding van een museumdocent en een eigen docent op zoek naar symbolen en rituelen in de kerk.

Meer begrip voor het onbekende

Het bezoek aan de kerken is onderdeel van een reeks bezoeken aan verschillende kerken. Op deze manier komen de leerlingen meer te weten over verschillende culturen. Hierdoor krijgen ze meer begrip voor andere gewoontes, symbolen en rituelen. “Als je iets kunt duiden is het vaak al niet meer ‘stom’.” aldus mevrouw Neppelenbroek, docent Levensbeschouwing. De volgende keer gaan de leerlingen op bezoek bij een moskee.