Eerstejaars HGL leerlingen in Leeuwarden enthousiast over Het Groene Lyceum

Date

Drie eerstejaarsleerlingen van Het Groene Lyceum in Leeuwarden, Bente Koopmans, Keanu de Wolf en Robin Smidt, delen hun ervaringen over het eerste schooljaar op deze, voor Aeres VMBO Leeuwarden, nieuwe groene leerroute. Hun enthousiasme is duidelijk: “We leren veel door te doen, en dat past echt bij ons.”

Oriëntatie en motivatie

Voor hun keuze richting het voortgezet onderwijs hebben de leerlingen gekeken naar wat bij hen past. Bente en Robin overwogen havo/vwo, maar wilden liever actief bezig zijn. Bente kwam via een klasgenootje op de basisschool op het spoor van Het Groene Lyceum. Keanu koos bewust voor een versnelde leerroute om zo binnen 6 jaar zijn mbo-diploma te kunnen halen. “Mijn concentratie is soms een uitdaging, maar hier werk je veel praktisch en in projecten.”, vertelt hij.

Excursies, gastlessen en leren in thema’s

Wat deze leerweg uniek maakt, is de manier van lesgeven: thematisch, vakoverstijgend en afwisseling tussen theorie en praktijk. De leerlingen werken regelmatig aan projecten die verschillende vakken met elkaar verbinden. Een manier van werken die de leerlingen inspireert een aanzet tot nadenken. Robin vertelt: “Bij een project over voeding maakten we foodart, kregen we Engelse les over recepten en gingen we naar het toetjesmuseum in Den Haag voor de expositie ‘Grand dessert’.” Het onderwerp biodiversiteit kwam terug in biologie, een gastles over het regenwoud van Costa Rica en het bouwen van een insectenmuur met hulp van mbo-studenten. Keanu vond het thema ‘water’ erg interessant. Met een les over onder andere watermigratie en een excursie naar het Waddencenter bij de Afsluitdijk

Duurzaamheid en ‘groen’ bewustzijn

Duurzaamheid is een terugkerend thema binnen Het Groene Lyceum. Keanu: “We keken naar kledingproductie en hoe kinderarbeid daarin een rol speelt. Dat maakt dat ik nu liever duurdere kleding koop dan bijvoorbeeld iets van Temu.” In groepjes deden de HGL’ers onderzoek in een kledingwinkel. Ook moesten ze in de klas zo snel mogelijk proberen te werken met een naaimachine. Daarmee kwam het besef dat dit voor kinderen in de buitenlandse fabrieken veel te zwaar werk is.

Verbeterpunten HGL

Hoewel de eerstejaarsleerlingen positief zijn, zien ze ook verbeterpunten. “Nieuwe projecten hebben vaak dezelfde opbouw, waardoor het soms iets te voorspelbaar wordt”, aldus Robin. Bente mist af en toe de reguliere praktijklessen van het vmbo. Het door de groep leerlingen gemaakte plan om het leslokaal te vergroenen door elementen van water en planten toe te voegen, is helaas nog niet gerealiseerd. Dat vindt Keanu best wel jammer. “Hopelijk kunnen we dit volgend schooljaar gaan uitvoeren.”

De laatste schoolweken en op naar klas 2

Volgende week gaan alle leerlingen een paar dagen stagelopen: Bente bij de basisschool waar haar moeder werkt, Keanu bij het energiebedrijf waar zijn moeder kantoorwerk doet en Robin bij het botenbedrijf waar zijn stiefvader meewerkt in de scheepsbouw. Op de vraag wat ze later willen worden, zijn de ideeën nog breed. “In ieder geval geen kantoorbaan,” lacht Bente, “het liefst iets in de praktijk.” Keanu denkt aan architect worden, Robin wil vooral “uren maken en voldoende geld gaan verdienen.”

De leerlingen kijken positief vooruit naar het nieuwe schooljaar. Ze krijgen weer les van hun vertrouwde coach, mevrouw Gaastra, en het regelmatige lesrooster, de dagstart en het studiehuis bevallen goed. Eén ding is zeker: leren op Het Groene Lyceum is allesbehalve eentonig.

Op de foto: De HGL boom die bij de start van het schooljaar op 4 september 2024 voor het schoolgebouw door de kersverse leerlingen werd geplant. Deze boom staat symbool voor de leerweg: groen profiel, ontwikkeling en groei.