Volledige aandacht voor elkaar tijdens schoolkamp bij Aeres MAVO Bilthoven

Date

Een goede groepsbinding in de klas is belangrijk voor een goede sfeer. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan betere schoolprestaties van leerlingen. Elkaar goed leren kennen, heeft dan ook een hoge prioriteit op onze school. Leerlingen in klas 1 maar ook in klas 3 gaan daarom op schoolkamp.

In klas 3 verandert de samenstelling van de groep vaak. Leerlingen hebben hun keuzevakken gekozen en nieuwe leerlingen, die van de havo komen, zijn ingestroomd. Tijdens de schoolkampen wordt
de focus gelegd op het zien van elkaar en elkaar leren kennen door dingen samen te doen. Het moet een goede start geven waar leerlingen én docenten het hele jaar hun voordeel mee kunnen doen.

Klas 1 was is Austerlitz

Alle eerste klassen zijn een paar dagen naar Austerlitz geweest. Ze hebben elkaar hier goed leren kennen. Naast een aantal serieuze onderdelen, zoals een stadsspeurtocht door Amersfoort zijn ze ook wezen klimmen in het klimbos in Lage Vuursche. En in de dierentuin was het erg gezellig om kennis te maken met het grote aanbod van het dierenrijk. “Sommige leerlingen dachten zelfs familieleden (stokstaartjes en brulapen) te herkennen. Het brullen herkenden wij als docenten inderdaad ook.” aldus Bas van Raaij, docent biologie.

In de avond hebben de leerlingen elkaars talenten kunnen zien tijdens een spetterende bonte avondshow. Deze liep over in een gezellige disconacht tot in de late uurtjes (23 uur). De tweede avond hebben ze in James Bond stijl geprobeerd om miljoenen te verdienen in het casino. Om vervolgens rond midden nacht in het bos, smokkelaar te spelen tijdens het smokkelspel. Vrijdagmiddag kwamen de leerlingen uiteindelijk na een enerverend kamp terug op school. De ouders kregen hun kinderen uitgeput, moe maar voldaan weer terug thuis.

Ardennenkamp voor Klas 3

Klas 3 ging drie dagen met de bus naar de Belgische Ardennen. Ook hier ging het om het zien van elkaar en het beter kennismaken met elkaar. Om dit te bevorderen leverden de leerlingen hun telefoon in. Tijdens de activiteiten was er nu volledig aandacht voor elkaar. Wel kregen ze natuurlijk de ruimte om met het thuisfront contact te hebben. Op woensdagmiddag hebben ze een oriëntatie tocht gedaan, waarin ze op elkaar aangewezen waren om de weg te vinden. Tijdens de wandeling was er veel tijd om met elkaar te kletsen en elkaar beter te leren kennen. In de avond waren er teamspelen waarin samenwerking centraal stond.

Op donderdag zaten de leerlingen de hele dag in de steengroeve. Hier hebben ze onder begeleiding van goed opgeleide instructeurs allerlei klimonderdelen gedaan, zoals klimmen, abseilen en de klettersteig. In de avond was er ruimte voor ontspanning en genoten de leerlingen rond het kampvuur van lekkere marshmallows. Op vrijdag bouwden de leerlingen in groepjes een vlot van lege tonnen, palen en touw. Deze vlotten werden op de Ourthe getest op hun kwaliteit. En met succes!