Dag van de Duurzaamheid 2020

Date

De Dag van de Duurzaamheid. Een belangrijke dag voor Aeres VMBO Almere, waarin veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid. Op deze dag hebben de leerlingen uit het eerste- en tweede leerjaar kennis gemaakt met verschillende duurzaamheidsvraagstukken.

Dag van de Duurzaamheid

De Dag van de Duurzaamheid. Een belangrijke dag voor Aeres VMBO Almere, waarin veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid.

Op deze dag hebben de leerlingen uit het eerste- en tweede leerjaar kennis gemaakt met verschillende duurzaamheidsvraagstukken.

Inspiratiewaaier

Op de Dag van de Duurzaamheid, 9 oktober 2020, is de inspiratiewaaier gelanceerd. Deze waaier is om de ontwikkeling van mooie voedselopdrachten voor middelbare scholen makkelijker te maken lanceren IVN Flevoland, Stad & Natuur, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres en GGD Flevoland dé Flevolandse Voedseleducatie-Inspiratiewaaier.

Met de waaier worden docenten geïnspireerd om hun eigen voedselleertraject te ontwikkelen. In de waaier komen verschillende mooie voorbeelden tot leven en worden docenten in contact gebracht met lokale bedrijven en organisaties die interessante praktijkvragen hebben aan leerlingen. Vanaf vandaag kunnen alle scholen in heel Flevoland aan de slag met dé Flevolandse Voedseleducatie-Inspiratiewaaier. 

Na deze lancering zijn docenten aan de hand van de waaier aan de slag gegaan met de challenge ‘de gezonde duurzame eetomgeving’ met 200 leerlingen.

 

Challenge 'de gezonde duurzame eetomgeving'

Verschillende groepen leerlingen zijn deze dag aan de slag gegaan met de challenge
‘de gezonde duurzame eetomgeving’.

Met deze challenge, in opdracht van gemeente Almere, gingen de leerlingen op de stoel zitten van de lokale snackbar, de supermarkt of schoolkantine en vanuit die rol nadenken over de inrichting van een gezonde en duurzame eetomgeving.

Het beste plan wordt door de gemeente geselecteerd en wint een mooie prijs. 

 



Floriade Academy

De lessen van de Floriade Academy hadden alles te maken met de onderwerpen 'Voeding en Beweging' en 'End the plastic Soup'. De leerlingen hebben nagedacht over hun voeding, waar komt dat vandaag en hoe ziet ons voedsel in 2050 eruit? Hebben leerlingen liever voedsel dat door de computer is gemaakt of uit eigen tuin geplukt?

Ook heeft de Floriade Academy de leerlingen extra bewust gemaakt van de hoeveelheid plastic die gebruikt wordt. Ze hebben het plastic van de school bekeken en gekeken naar oplossingen om deze hoeveelheid tegen te gaan. 

Growwizzkid

Leerlingen van Aeres VMBO Almere zijn tijdens de les aan de slag gegaan met het plaatsen van sla-plugjes op waterteelt in de GrowWizzkid. Leerlingen zijn hierbij geprikkeld om na te denken wat deze manier van voedselproductie met duurzaamheid te maken heeft. Doordat deze activiteit nu is uitgevoerd, kunnen we na de herfstvakantie verder en toewerken naar de oogst en de verwerking voor het gebruik van de sla in de kantine. 

 



Duurzame dierverzorging

Tijdens de gastles duurzame dierverzorging hebben de leerlingen kennis gemaakt met alles wat te maken heeft met de behoud van onze planeet voor de generaties. De leerlingen zijn tijdens de les bijvoorbeeld meer te weten gekomen over de zonnepanelen op de stal en de kweek van onze voedseldieren.

 

 

Wasbare wattenschijfjes

Groepen leerlingen hebben zelf wasbare wattenschijfjes gemaakt. Deze herbruikbare wattenschijfjes zien er niet alleen leuk uit, maar zijn ook nog eens goed voor het milieu!

 

 

Biodiversiteit

Leerlingen hebben ook meer geleerd over biodiversiteit. Zo hebben zij een gastles gekregen en geleerd dat wanneer je de natuur zijn gang laat gaan, insecten geen plagen gaan vormen. Door dat de mens deze 'plaag' gaat bestrijden, worden ook de goede soorten bestreden. Hierdoor raakt de biodiversiteit helemaal van slag en ontstaan er plagen. Tijdens de les hebben de leerlingen de pop, de vlinder en de rups bekeken van het koolwitje.