Als school bieden wij het profiel GROEN aan. Naast het profiel Groen en natuurlijk alle andere AVO (Algemeen Vormend Onderwijs) vakken, volgen de leerlingen ook beroepsgerichte keuzevakken. Het aanbod van keuzevakken wordt door de school vastgesteld.

Profiel Groen

Als groene school bieden wij het profiel Groen aan. Dit kun je zien als een soort basisdelen. Het profiel Groen bestaat uit vier profielmodules, te weten:

 • Groene productie (PM1)
 • Tussen productie en verkoop (PM2)
 • Vergroening stedelijke omgeving (PM3)
 • Groene vormgeving en verkoop (PM4)

Een leerling kan hier niet uit kiezen maar door het ministerie is besloten wat de leerlingen uit de verschillende leerwegen moeten doen.

Is dit voor alle leerlingen gelijk?

Profiel Groen voor basisberoepsgerichte leerweg/kaderberoepsgerichte leerweg

De leerling die deze leerweg volgt krijgt in deze 4 profielmodules 4 lesuren per week les in klas 3 en klas 4. Voor deze profielmodules behalen de leerlingen toetscijfers en praktijkcijfers. Het gemiddelde van deze cijfers vormt het schoolexamen cijfer (SE). Daarnaast doet de leerling in klas 4 een centraal schriftelijk en praktisch examen (CSPE) over de 4 profielmodules. Het gemiddelde van het SE en het CSPE vormt het cijfer voor het profiel Groen en komt als zodanig op de eindlijst te staan.

Profiel Groen voor GL/TL

Een leerling voor de gemengde/theoretisch leerweg krijgt in klas 3 en 4 les uit PM2 en PM3. Voor deze profielmodules behalen de leerlingen toetscijfers en praktijkcijfers. Daarnaast doet de leerling in klas 4 een centraal schriftelijk en praktisch examen (CSPE) over de 2 profielmodules. Het is een vast onderdeel van het examen.

Waar kan ik straks dan uit kiezen?

Beroepsgerichte Keuzevakken

De beroepsgerichte keuzevakken zijn bedoeld om een leerling breed te laten oriënteren voor zijn/haar vervolgopleiding. Ieder keuzedeel wordt gevuld met circa 100 uur per school jaar. De wijze waarop we dat invullen kan per beroepsgericht keuzedeel verschillen. Naast lessen zijn we als school ook vrij om deze beroepsgerichte keuzevakken in te vullen met bijvoorbeeld beroepenoriëntatie, excursies, enzovoort. Het zijn in ieder geval actieve lessen die je zelf wilt volgen.

Wij hebben maar liefst 18 beroepsgerichte keuzevakken gekozen om aan te bieden. Dat is een breed aanbod. Dit keuzeaanbod is mede gemaakt op basis van de leerling keuzes van de afgelopen 3 jaar richting het mbo en onze natuurlijk groene identiteit.

Onderstaand vind je het totale aanbod van de 18 beroepsgerichte keuzevakken met daarbij een korte omschrijving.

Waar kan ik straks dan uit kiezen?

 • Het groene machinepark

  Binnen dit keuzedeel ben je volop bezig met alles wat te maken heeft met de motoren van land- en tuinbouwmachines. Hierbij kun je denken aan het herkennen en benoemen van de verschillende onderdelen van de motoren maar ook aan het dagelijkse en periodieke onderhoud.
  Verder ben je bezig met het elektrische circuit van voertuigen.

  Werk in tuin en landschap

  Je hebt groene vingers en vindt het leuk om niet alleen maar bezig te zijn met tuinonderhoud. Je gaat in dit keuzedeel bezig met het maken van een onderhoudsplan voor een tuin of een deel van een landschap. Je maakt hiervoor een offerte en na goedkeuring van de klant voer je het onderhoud ook uit. Om dit tuinonderhoud te kunnen doen is het natuurlijk van belang dat je ook de gangbare planten herkent en benoemt en je weet hoe je gangbare tuinmachines gebruiksklaar maakt en onderhoudt. Ook leer je wat over het technisch onderhoud van installatie die je tegen kunt komen in een tuin.

  Bloemwerk

  Als de bloemen van de veiling binnen komen op een bedrijf moeten ze op de juiste manier worden opgeslagen om er vervolgens de mooiste creaties van te maken voor diverse gelegenheden. Denk aan trouwen, verjaardag, diploma uitreiking, enzovoort. In dit keuzedeel leer je hoe je verschillende soorten boeketten en bloemstukken maakt naar wens van de klant. Deze boeketten en bloemstukken verpak je vervolgens op een professionele manier. Naast veel praktijk ben je ook bezig om een kostprijs van het bloemwerk te maken en de meest voorkomende snijbloemen te herkennen en te benoemen.

  Het houden van dieren

  Aan het eind van dit keuzedeel herken jij de meeste diersoorten en rassen. Je weet hoe de dieren het beste gehuisvest kunnen worden en je kunt hier ook advies over geven.
  Als een klant jou vraagt om een dierenverblijf in te richten weet jij wat daar allemaal voor nodig is.
  Verder weet je hoe je de dagelijkse en periodieke verzorgingswerkzaamheden aan de behandelde diersoorten moet doen.

  Gezonde dieren

  Of een dier nu jong of oud is, jij weet straks wat een dier gedurende een bepaalde periode van zijn leven nodig heeft en kan eten. Je herkent verschillende soorten voeding en weet ook wat je moet adviseren als een beest bijvoorbeeld overgewicht heeft. Ook leer je het één en ander over de voortplanting van dieren en weet je hoe je sommige dieren moet registreren als ze geboren zijn.

  Voeding, hoe maak je het

  Tarwe van het land, suiker uit de biet? Jij weet er na dit keuzedeel wel raad mee. Je leert verschillende grondstoffen te verwerken tot een eindproduct of halffabricaat. Bij het ontwikkelen en maken van deze producten wordt er rekening gehouden met actuele thema’s zoals bijvoorbeeld eiwitrijk, koolhydraat arm, maar ook het koken met restjes is een voorbeeld.
  Om dit allemaal te kunnen doen is het ook belangrijk dat je kennis hebt van grondstoffen en je in staat bent om een etiket te lezen en te begrijpen.

  Groene zorg

  Vind je werken met mensen leuk maar ben je zelf ook graag in de weer met dieren en planten dan is dit keuzedeel misschien wel wat voor jou. Hier leer je meer over het werk op bijvoorbeeld een zorgboerderij. Je leert hoe je een persoon of groepje moet instrueren, motiveren en helpen. Met deze mensen ben je bezig om de planten en dieren op de juiste wijze te verzorgen. Sommige mensen waarmee je zult werken zullen misschien liever werken met een instructie op papier. Dus jij weet na dit keuzedeel ook hoe je informatie- of instructiemateriaal maakt.

  Actief in de natuur

  Natuurlijk Doen! De natuur biedt zoveel mogelijkheden. Je kunt op een stoel gaan zitten en ernaar kijken maar je kunt ook in beweging komen. Als je in beweging komt ga je ontdekken wat voor eetbaars er in de natuur te vinden is maar leer je ook wat voor, sportieve, activiteiten je met mensen kunt doen. Je kunt hierbij denken aan het lopen van een route met een kompas maar ook aan het lopen van een route waarbij jij wat kunt vertellen over de mogelijkheden van de omgeving.

  Groen moet je DOEN!

 • Brood en banketspecialisatie

  Na het ontdekken van de functie en eigenschappen van verschillende grondstoffen leer je hoe je aan de hand van een receptuur de meest heerlijke brood- en banketproducten maakt. Dit kunnen producten zijn die het hele jaar worden verkocht maar ook producten die bij bepaalde feestdagen horen. Om deze heerlijkheden te maken heb je ook apparatuur nodig. Om deze apparatuur in bedrijf te houden weet jij straks hoe je de apparatuur het beste te kunnen onderhouden.

  Traiteur

  Hoe zorg jij ervoor dat mensen een geweldig feestje hebben in hun eigen huis met het door jou, op een andere locatie, gemaakte eten? In dit keuzevak leer je over trends en ontwikkelingen binnen de traiteur- en cateringbranche. Je leert koude en warme gerechten te maken om deze vervolgens op een andere locatie af te werken en te presenteren.
  Om dit te kunnen doen is het natuurlijk belangrijk dat jij de juiste spullen weet in te kopen en ook weet hoe je deze producten op de juiste manier kunt vervoeren.

  Heb je de Smaak al te pakken?

 • Midden in de Food Valley!

  Werken aan natuur en milieu

  Het milieu waarin wij leven is natuurlijk belangrijk. In dit keuzedeel ga je onderzoek doen naar de kwaliteit van het milieu. Je kunt hier denken aan onderzoek van lucht, licht, bodem water en geluid. Je gaat bezig om deze gegevens op de juiste manier vast te leggen. Daarnaast ga je ook bezig met de biodiversiteit in het buitengebied. Je maakt hier een beheerplan voor en voert dit ook uit.

  Voeding en bewegen

  Iedereen weet wel dat het belangrijk is om gezond te leven. Voeding en beweging zijn hier o.a. belangrijk in. In dit keuzedeel ga je bezig met het produceren en verkopen van een plantaardig voedingsmiddel. Daarnaast leer je verantwoorde voeding te kiezen en te verwerken. Het deel bewegen kan worden ingevuld door het organiseren en uitvoeren van een bewegingsactiviteit in de open lucht.

  Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid

  Om achter iemand aan te gaan zal je conditie goed moeten zijn. In dit keuzedeel ben je bezig om je conditie om een goed peil te krijgen. Verder ga je bezig met het rapporteren van incidenten in een nagespeelde omgeving. Uiteindelijk zal je zorg dragen voor toezicht van een klein evenement in de schoolomgeving, Kenniscampus of zorg jij voor de veiligheid op het schoolplein.

 • Ondernemen

  Je gaat aan de slag om te ontdekken wat voor soort ondernemer jij zou kunnen zijn. Je gaat kijken wat het doel van een onderneming is en gaat hier een marktonderzoek voor doen. Verder ga je bezig met de cijfertjes die te maken hebben bij het ondernemerschap. Je kunt hierbij denken aan het inkoop- en verkoopbeleid maar ook aan het maken van investeringsplan of een bepaalde begroting.

  Webshop

  Steeds meer mensen maken gebruik van de webshop. Lekker handig! Altijd al eens een eigen webshop willen hebben? In dit keuzedeel ga je volop aan de slag met alle zaken die erbij komen kijken om een webshop te ontwikkelen en te onderhouden. Je gaat je o.a. verdiepen in het maken van reclame, betaalmogelijkheden herkennen en toepassen en het nadenken over bijvoorbeeld de verzending van producten.

  Presentatie en styling

  Verkopen begint bij goed presenteren! Hier ga je dan ook actief aan de slag met o.a. de presentatie van producten. Dit kan te maken hebben met etaleren, het aankleden van etalagepoppen maar ook met het maken van bijvoorbeeld een folder, advertentie, commercial of website. Altijd handig om te weten!

 • Fotografie

  Je gaat bezig met het onderhouden en beheren van fotografie apparatuur en materiaal. Daarnaast ga je volop bezig om foto’s te maken en te bewerken. Kleur, licht, compositie of werken in zwart/wit. Het komt allemaal aan de orde. Vervolgens ga je je gemaakte werk presenteren en promoten.

  Vormgeving en typografie

  Beeld zegt alles! Je krijgt geen tweede kans voor een eerste indruk! Je gaat een analyse maken van een opdracht die je hebt gekregen over een bepaald medium product. Vervolgens ga je een lay-out maken waarbij je rekening houdt met de wensen van de opdrachtgever. Je houdt daarbij rekening met lay-out, tekstopmaak, kleur en beeldgebruik die past bij de doelgroep. Uiteindelijk ga je het uiteindelijke ontwerp presenteren.