3 tips om uw kind te helpen bij het kiezen van de juiste school

Date

Het is zover, de tijd om een middelbare school uit te kiezen is aangebroken. U heeft samen met uw kind waarschijnlijk verschillende middelbare scholen bezocht. Maar welke school wordt het?

Het uitkiezen van een middelbare school is iets wat bijna elk kind weloverwogen doet. Veel kinderen (60 procent) nemen de uiteindelijke beslissing zelf, maar als ouder heeft u een grote rol in het maken van de keuze. Uw kind kan best wat sturing gebruiken bij het nemen van deze belangrijke beslissing. Daarom heeft Aeres VMBO hieronder 3 tips voor u over hoe u uw kind kunt helpen.

Beperk de keuzes

Ouders kijken bij het kiezen van een middelbare school naar andere factoren dan kinderen. Zo vindt uw kind het belangrijk waar zijn of haar vrienden naartoe gaan of wat de sfeer op een school is, terwijl u zelf misschien meer naar de kwaliteit van de school kijkt. Het is slim om hierin de gulden middenweg te zoeken. Kies bijvoorbeeld als ouder een stuk of drie scholen uit die u aanstaan en ga met deze drie scholen verder in het keuzeproces. U stuurt hierbij uw kind richting een school die je aanstaat, maar laat het uiteindelijk zelf kiezen.

Schrijf de plussen en minnen op

Leuk om te doen en ook nog eens leerzaam: maak op een groot vel papier een kolommenlijstje. Hierin zet u een aantal dingen die u belangrijk vindt: hoe is de sfeer op school, hoe ver is het fietsen voor uw kind, etc. Door uw kind de kolommen te laten vullen met plussen en minnen, ontstaat een duidelijk overzicht en uiteindelijk in een oogopslag een betrouwbare top-3 van middelbare scholen waardoor het maken van een keuze overzichtelijk wordt.

Hak de knoop door

Als de beslissing genomen is, hak dan de knoop door. Zodra het aanmeldformulier ingevuld is, valt er een last van de schouders van uw kind. Daar hoeft hij of zij niet meer over na te denken! U kunt eindeloos twijfelen, maar daar wordt uw kind alleen maar heel onzeker van. Op een gegeven moment is het fijn om het uit te spreken en te delen: ‘Ik ga naar die middelbare school’.

Wilt u uw kind aanmelden voor een van onze scholen? Kijk dan op de website van de betreffende school of meld op de basisschool van uw kind, dat u voor een van onze scholen heeft gekozen.

Talent voor groei