De vier leerwegen

Bij Aeres VMBO Maartensdijk kan je één van de vier verschillende leerwegen volgen:

  • basisberoepsgerichte leerweg (bb)Theoretische leerweg (tl)
  • kaderberoepsgerichte leerweg (kb)
  • gemengde leerweg (gl)
  • theoretische leerweg (tl)

Dit kan ook als je een indicatie Leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) hebt. 

Basisberoepsgerichte leerweg (bb) en kaderberoepsgerichte leerweg (kb)

Leerlingen op onze school krijgen in de basisberoepsgerichte leerweg (bb) en de kaderberoepsgerichte leerweg (kb) een combinatie van praktijkvakken en theorievakken. Dit betekent dat je niet de hele dag met je neus in de boeken zit! Je bent bezig met theorievakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde én met een beroepsgericht programma. Het beroepsgericht programma bestaat uit het profielvak Groen en een aantal beroepsgerichte keuzevakken.

Gemengde leerweg (gl)

In de gemengde leerweg volg je theorievakken op hetzelfde niveau als in de theoretische leerweg (tl). Daarnaast volg je een beroepsgericht programma en doe je examen in een beroepsgericht vak. Met je gl-diploma kun je doorleren op mbo-niveau 4. Als je de gemengde leerweg met een extra theorievak succesvol afsluit, krijg je bij Aeres een tl-diploma.

Theoretische leerweg (tl)

In de theoretische leerweg (tl) volgen de leerlingen het reguliere programma van theorievakken dat is ingericht op hun tempo en hun keuze. Leerlingen hebben volop kansen en keuzes. Onder begeleiding van een docent gaan ze zelfsturend aan de slag. Leerlingen kunnen kiezen voor extra begeleiding of verdieping van vakken waar ze goed in zijn en die ze leuk vinden. Uniek aan onze school is dat je in de onderbouw net als bb, kb en gl-leerlingen ook praktisch bezig bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koken of het verzorgen van dieren. Ook kun je als tl-er deelnemen aan één van de extra klassen: Paardenklas, Outdoorklas, Food & Cookingklas of de Atelierklas.

Leerwegondersteuning (lwoo)

Heeft uw kind iets meer ondersteuning nodig bij het leren en de theoretische vakken? Dan krijgt hij/zij les in kleinere klassen, met meer praktijk en meer begeleiding. In welke klas uw kind wordt geplaatst, is afhankelijk van het advies van de basisschool en de resultaten van de testen die hij/zij bij ons heeft gemaakt.

Welke leerweg past bij jou?

Wil je meer weten over de leerwegen om te kijken welke het beste bij jou past, neem dan contact met op ons: vmbo.maartensdijk@aeres.nl, bel 088 020 5500 of bezoek onze school.

Als je meer wilt lezen over de eisen die per leerweg worden gesteld, lees dan de Criteria leerweg bepaling.