Gaat uw kind naar het vmbo, is het paardengek en wil het alles daarover leren?
Dan is de Paardenklas van Aeres VMBO Maartensdijk iets voor hem/haar! Naast de vakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde en het profiel Groen, leert hij/zij alles over paarden.

Vier lesuren per week naar Stal van Brenk

De Paardenklas is voor leerlingen in klas 1 en 2. Gedurende het schooljaar gaan ze elke week vier lesuren naar Stal van Brenk. Hier helpen ze elkaar met poetsen, zadelen en opstappen op het paard. Daarna heeft de ene helft een klok uur rijles en de andere helft theorie. Deze theorie vindt dus op stal plaats, tussen de paarden en pony's. Daarna gaan de leerlingen elkaar helpen met afzadelen en verrichten ze nog stalwerkzaamheden. De groep die rijdt en de groep die theorie heeft, wisselt elkaar per week af. Het jaar sluit af met een onderlinge wedstrijd waar u als ouders/verzorgers van harte welkom zijn. Leerlingen sluiten af met een schoolcertificaat.

Ik zit in de Paardenklas en dat is superleuk. Je hoeft geen paard te kunnen rijden om in de Paardenklas te starten, want de klas is verdeeld in een beginners- en een gevorderdengroep. Ik had nog nooit paardrijles gehad, dus ik zit bij de beginners. Naast rijden leren we bijvoorbeeld longeren, bandageren en knotten. 

Nikita, eerste leerjaar

Theorie

Tijdens de theorielessen leren de leerlingen alles over het verzorgen van paarden. Ook de gezondheid en voeding van paarden komt aan bod en waar een goede huisvesting aan moet voldoen. Daarnaast leren ze over het reilen en zeilen in de paardensport en al haar disciplines.

Praktijk

In de praktijk leren de leerlingen hoe ze op de juiste manier moeten omgaan met paarden. Ze leren rijden (beginners en een gevorderden groep), mennen en voltigeren. Ook zitlessen, het longeren en het correct toiletteren van een paard of pony is onderdeel van het lesprogramma. Daarnaast assisteren ze bij wedstrijden. De leerlingen nemen deel aan stalwerkzaamheden, zoals tuig poetsen, pony's toiletteren, stal aanvegen en waar nodig mesten.

Goede doorstroommogelijkheden

Willen leerlingen na het vmbo verder gaan in de paarden? Dan hebben ze goede doorstroommogelijkheden naar Aeres MBO Almere, Aeres MBO Barneveld of Aeres MBO Emmeloord. Ook als ze niet verder willen met paarden kunnen ze nog alle kanten op. 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de Paardenklas? Kom dan samen met uw kind naar onze Open dag of meld uw kind aan voor de Meeloopmiddag op woensdag 3 maart 2021. Maakt u liever een persoonlijke afspraak? Dat kan via 088 020 55 00.

Bent u er al uit en wilt u uw kind aanmelden voor onze school en de Paardenklas? Lees dan de verder informatie over aanmelden en vul het aanmeldformulier in.