Het vmbo duurt vier jaar. De eerste twee leerjaren heten ‘de onderbouw’ en vanaf het derde leerjaar begint de ‘bovenbouw’. Vanaf dan volgt de leerling een ‘leerweg’. Welke leerweg de leerling volgt wordt samen met de docent gekozen in het tweede leerjaar. Aeres VMBO Lelystad biedt onderwijs binnen de drie leerwegen: bb, kb en gl.

Basisberoepsgerichte leerweg (bl)

Bij de basisberoepsgerichte leerweg ligt de nadruk op praktijkvakken. Ben jij een echte doener die niet graag in de boeken zit, dan is deze leerweg een goede keus. Met je bb-diploma kun je naar mbo-niveau 2. Je kunt de bb-leerweg op al onze scholen volgen (behalve in Bilthoven).

Kaderberoepsgerichte leerweg (kl)

Leer jij het makkelijkst door dingen te doen of uit te proberen? Dan is de kaderberoepsgerichte leerweg ideaal. Je volgt beroepsgerichte praktijkvakken en theorievakken. Met je kb-diploma kun je doorleren in het mbo, niveau 3 of 4. Op al onze scholen (behalve in Bilthoven) kun je de kb-leerweg volgen.

Gemengde leerweg (gl) en theoretische leerweg-diploma (tl)

Net als bij de theoretische leerweg volg je algemene vakken op mavoniveau. Daarnaast volg je een kort beroepsgericht programma en doe je examen in een beroepsgericht vak. Met je gl-diploma kun je doorleren op mbo-niveau 4. Als je de gemengde leerweg met een extra theorievak succesvol afsluit, krijg je bij Aeres een tl-diploma (mavo).