Het vmbo duurt vier jaar. De eerste twee leerjaren heten ‘de onderbouw’ en vanaf het derde leerjaar begint de ‘bovenbouw’. Vanaf dan volgt de leerling een ‘leerweg’. Welke leerweg de leerling volgt wordt samen met de docent gekozen in het tweede leerjaar.

Aeres VMBO Leeuwarden biedt onderwijs binnen de leerwegen: BB, KB, GL, TL en TL+ (HGL). Heb jij vmbo tl advies, gt-tl/havo advies of hoger? Dan kun je ook kiezen voor Het Groene Lyceum (HGL). Dit is een nieuwe leerroute van Aeres VMBO & MBO Leeuwarden. Je kunt dan in zes jaar je vmbo TL-diploma én je mbo-diploma niveau 4 halen.

Basisberoepsgerichte leerweg (basis of bb)

Deze leerweg is gericht op de praktijk. Je leert het liefst door te doen. Daarom krijg je vooral praktische vakken waar je veel met je handen kunt werken. Daarnaast volg je natuurlijk basisvakken zoals Nederlands en Wiskunde.

Kaderberoepsgerichte leerweg (kader of kb)

Deze leerweg is een combinatie van theorie- en praktijkvakken. Je hebt geen moeite met leren, maar bent graag praktisch bezig. Je krijg meer uren praktijkvakken en stage dan in de Gemengde Leerweg.

Gemengde leerweg (gl)

De Gemengde Leerweg is meer gericht op theorie. Je houdt van leren, maar op deze opleiding kun je ook praktisch bezig want je krijgt 5 theorievakken en 1 praktijkvak.

Theoretische leerweg * (tl)

Een diploma voor de Theoretische Leerweg kun je in de Gemengde Leerweg halen. Je kiest dan een extra theorievak. Je krijgt zes theorievakken, een praktijkvak en twee diploma’s! Een diploma van de Gemengde Leerweg en een diploma van de Theoretische Leerweg.

*) Je zit in de klas van de Gemengde Leerweg maar doet een vak extra.

Nieuw: Het Groene Lyceum

Heb je vmbo tl advies, gt-tl/havo advies of hoger? Ben je iemand die niet alleen in de schoolbanken wil zitten, kan jij makkelijk leren en heb jij feeling met de groene omgeving of voeding? Kies dan voor Het Groene Lyceum. Je haalt dan in zes jaar je gl/tl-diploma én een mbo-diploma op niveau 4. Je stroomt dan mét praktijkervaring zo door naar het hbo. Of je gaat aan het werk, dat kan natuurlijk ook.

Klik voor meer info over Het Groene Lyceum hier >>>