Aeres VMBO Lelystad heeft een Maatwerkvoorziening. Hiervan kunnen leerlingen gebruik maken wanneer het even niet lukt in de klas. Een leerling kan worden aangemeld voor het Maatwerktraject via een signaalbrief die de mentor opstelt en door de Commissie van Begeleiding wordt beoordeeld. Aan de hand van de aanmelding wordt er een keuze gemaakt in de mate van begeleiding.
Er zijn twee begeleidingsvormen: een regulier traject en een intensief traject. Leerlingen die het reguliere traject volgen mogen, wanneer dit nodig is, een time-out nemen in de Maatwerkvoorziening. Hierbij wordt er 'vraaggestuurd' gewerkt. Wanneer de leerling moeilijkheden heeft, wordt het gesprek met hem of haar aangegaan door de Maatwerkmedewerkers en wordt er gekeken hoe de situatie kan worden opgelost, waarna de leerling weer teruggaat naar de les.
Voor iedere leerling in het intensieve traject wordt een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) geschreven, waarin de individuele doelen en afspraken van de leerling staan vermeld. Een leerling meldt zich dagelijks aan en af bij de Maatwerkvoorziening, ook wel check-in/check-out genoemd. Daarnaast mag de leerling een time-out nemen en vinden er procesgesprekken en observaties plaats. Met alle leerlingen die verbonden zijn aan de Maatwerkvoorziening maken we duidelijke individuele afspraken. Uiteraard worden ook ouders/verzorgers en de mentor betrokken bij dit extra begeleidingsaanbod. Een belangrijk uitgangspunt blijft dat de leerling zoveel mogelijk lessen blijft volgen in zijn/haar eigen klas en alleen wanneer het niet lukt naar de Maatwerkvoorziening komt. De Maatwerkvoorziening is ter voorkoming van vastlopen en voortijdig schoolverlaten en draagt bij aan het behoud van de leerling in het regulier onderwijs.