Welkom bij onze Paardenklas!

Ben je helemaal gek van paarden en paardrijden dan kun je je hart ophalen in de Paardenklas. Deze talentklas in leerjaar 1 en 2 is een speciale klas. Alleen geschikt voor jongens en meisjes die echt alles willen leren over paarden en tijdens schooltijd rijles van erkende rijinstructeurs willen krijgen.

Gedurende het schooljaar ga je met de Paardenklas 3 uur per week naar Manege Kraaij waar je les krijgt van ervaren dier docenten en gediplomeerde rijinstructeurs.

Naast rijles leer je alles over het werk op een manege. Je helpt jouw mede leerlingen met poetsen en opzadelen. Afwisselend krijg je rijles, praktijkles en theorieles. Deze theorie vindt op stal plaats tussen de paarden en pony's. Het jaar wordt afgesloten met een NK, het Nijkerker Kampioenschap, waar ouders/verzorgers van harte welkom zijn. Na twee jaar ontvang je het schoolcertificaat van de Paardenklas.

Praktische informatie

 • Leerjaar: 1 en 2
 • Leerweg: bb/kb/gl (nieuwe leerweg vanaf 01-08-2024)
 • Toelatingseisen: geen (door een intake schalen we jou in op het niveau passend bij jouw voorkennis)
 • Kosten: €250,- per leerjaar
 • Certificaat: Schoolcertificaat
 • Onderdelen:
  • Rijles
  • Praktijk + Stalwerkzaamheden
  • Theorie paard

Theorie over het paard

Tijdens de theorie leren we jou alles over de verzorging van paarden. Voeding, gezondheid alsmede huisvesting komen aan bod. Maar ook hoe je een evenement organiseert.

Praktijklessen paard

Tijdens de praktijklessen gaan we jou leren hoe je op de juiste manier moet omgaan met paarden. We leren je echt paardrijden en op jouw eigen niveau (beginners en een gevorderden groep). Je ervaart de kunst van het voltigeren en mennen. Je gaat paarden longeren en je leert het correct toiletteren van een pony of paard. Daarnaast leer je alle voorkomende stalwerkzaamheden uitvoeren, zoals tuig poetsen, pony's toiletteren, stal aanvegen en waar nodig mesten.

Doorstroom mogelijkheden 3 en 4 leerjaar en mbo

In het 3e en 4e leerjaar maak je een keuze voor een keuzevak. Een mooie aansluiting zijn de keuzevakken die Aeres VMBO Nijkerk aanbiedt in de richting van dier en zorg.

 

Wil je na het vmbo door in de paardenwereld, dan ben je ook bij Aeres aan het juiste adres. Onze eigen hippische opleiding bij Aeres MBO Barneveld,  staat hoog aangeschreven in de Nederlandse paardensportwereld en verzorgt al sinds 2005 opleidingen binnen de paardenhouderij op het beste MBO kwaliteitsniveau. Maar ook kun je terecht bij Aeres MBO Emmeloord, Aeres MBO Almere en wist je dat Aeres HBO Dronten zelfs een HBO opleiding heeft in de paardensector?

Meer informatie

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Paardenklas van Aeres VMBO Nijkerk? Neem dan contact met ons via e-mail of telefonisch op nummer 088-020 5900.