Voor stoere jongens & meisjes die van de natuur houden

Welkom bij onze Natuurklas!

Naast het normale vmbo programma krijgen de leerlingen praktijklessen in drie verschillende modules. Hierin maak je kennis met alle aspecten van de natuur. Wat is natuur, wat doen we in de natuur en hoe onderhouden we dit zodat het voor iedereen aantrekkelijk blijft om er te recreëren. In de natuurklas krijg je kennis over de planten en dieren van de Veluwe. Daarnaast ga je actief de natuur in. Je bent bezig met sporten en outdoor activiteiten en werk je mee om de natuur te onderhouden.

Praktische informatie

 • Leerjaar: 1 en 2
 • Leerweg: bb, kb, gl en tl
 • Toelatingseisen: Geen
 • Kosten: € 0,-
 • Onderdelen:
  • Werken in de natuur
  • Recreatie in de natuur
  • Theorie over de natuur

Praktijklessen in de natuur

Tijdens de praktijklessen komen het werken en de recreatie in de natuur aanbod. Hoe overleef je in de natuur met behulp van bushcraft skills. Hoe maak je vuur, een hut of een vlot. Met al deze avontuurlijke vaardigheden leiden we jou op tot een echte outdoor expert.

 

Het werken in de natuur komt goed van pas in o.a. de tuin van jouw ouders of in het bos wanneer jij (als vrijwilliger) gaat werken bij een natuurbeheerder zoals Geldersch Landschap of Natuurmonumenten. Hoe snoei je een knotwilg? Hoe onderhoud je een natuurlijke vijver of paddenpoel en waarmee dien je rekening te houden met de aanleg. Welke plantensoorten gedijen goed in een schaduwrijk bos en welke planten vind je terug op een zandverstuiving?

Theorie over de natuur

De talentklas is in de basis een echt praktisch gericht vak. De theorie zit dan ook zoveel mogelijk verwerkt in deze lessen. De theorie is wel een heel belangrijk deel van het onderwijs. Deze theoretische achtergrond  is nodig als basis voor het uitvoeren van alle activiteit. Naast de kennis over planten en dieren is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat je weet hoe een magnesium stick werkt die je gaat gebruiken om vuur te maken. Kort gezegd is de Natuurklas de hogere scouting opleiding.

Doorstroommogelijkheden 3 en 4 leerjaar en MBO

In het 3e en 4e leerjaar maak je een keuze voor een keuzevak. Een mooie aansluiting zijn de keuzevakken die Aeres VMBO Nijkerk aanbiedt in de richting van Outdoor & Adventure of naar Tuin & Landschap.

 

Wil je na het VMBO door studeren in het groen of recreatieve sector, dan ben je ook bij Aeres MBO Nijkerk aan het juiste adres. Wat dacht je van een opleiding tot (vakbekwaam) hovenier. Daar leer je alles over het ontwerpen, aanleggen en onderhoud van tuinen en landschappen.

Meer informatie

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Natuurklas van Aeres VMBO Nijkerk? Neem dan contact met ons via e-mail of telefonisch op nummer 088-0205900.