Team Aeres VMBO Leeuwarden behaalt eerste prijs Skills The Finals!

Date

Van een grap naar de eerste prijs voor Bloemwerk in Nederland

Vmbo kader leerlingen Lionne Broekstra en Roos Groendijk uit klas 4.5 zijn de grote winnaars geworden van Skills The Finals voor Bloemwerk. Wat begon als een ‘grap’, werd een eerste prijs bij de landelijke finales in Den Bosch op 21 maart 2024. Pas in de bus op de terugweg richting Leeuwarden kwam echt het besef, ‘We zijn eerste geworden van alle vmbo’s in heel Nederland!’

In de categorie 'Bloemwerk' deden in totaal acht teams mee. Zij hadden 5 uren de tijd om onder andere een corsage (met thema Japan), plantenarrangement met verzorgingsadvies en een boeket in waaiervorm te creëren. Ook moest een prijsberekening en een planning gemaakt worden. Het belangrijkste advies van de dames is: “Neem overal de tijd voor en let vooral op de details. Gebruik je creativiteit en eigen ideeën.”

Na een voorronde op de eigen school, volgde een regionale finale voor vmbo scholen in Friesland. Alle winnaars hiervan, in 10 verschillende vakrichtingen, gingen in maart door naar de Brabanthallen in Den Bosch. Naast het team voor Bloemwerk, was er ook een tweetal van Aeres VMBO Leeuwarden dat meedeed aan de landelijke finale in de categorie 'Tuinontwerp en -aanleg'. Helaas zijn zij dit jaar buiten de prijzen gevallen.

Het was eigenlijk voor de lol dat de twee meiden zich opgaven voor de voorrondes op school. Het leek hun gewoon 'wel leuk'. Maar de samenwerking was erg goed en toen ze de eerste ronde gewonnen hadden, wilden ze 100% voor de finale gaan. De ervaringen in Den Bosch waren super, ondanks dat het ook wel spannend was tijdens de wedstrijd zelf. De gezellige sfeer, nieuwe mensen ontmoeten en het bezig zijn met bloemen en groen, vonden Lionne en Roos het leukste. En wat vonden ze minder leuk? Dat ze bij de prijsuitreiking niet eens een bloemetje kregen…

Ze gaan, ondanks de leerzame ervaring, beide na het behalen van het vmbo diploma, niet verder in de bloemen. De ene kiest voor het kappersvak gecombineerd met nagelstyling en de ander wil graag de kinderverpleging in. Beide zijn ze wel weer van plan om ook op het mbo mee te gaan doen aan de Skills. Ze hebben duidelijk de smaak te pakken!
The final Skills 2024