Onze locatie is mobielvrij vanaf 1 juni

Date

Onze school is mobielvrij. Dit betekent dat de leerlingen vanaf maandag 3 juni geen mobiel meer mogen gebruiken op het hele schoolterrein. Wat dit precies inhoudt, waarom we dit doen en wat er gebeurt als de mobiel tóch gebruikt wordt, lichten we hierbij graag toe.

Waarom een mobielvrije school?

We weten dat de mobiele telefoon een belangrijk onderdeel is in het leven van bijna alle leerlingen. Ze halen veel informatie van de telefoon, contacten met vrienden en familie  gaan vaak via de telefoon en het zorgt voor ontspanning met social media of games. We weten ook dat de telefoons grote nadelen hebben. Er wordt helaas gepest via social media, er worden filmpjes gemaakt en gedeeld, het zorgt voor afleiding en minder concentratie én leerlingen komen minder ‘in het echt’ met elkaar in contact. We zien dit in de school en we lezen het in onderzoeken.

Voor onze school zijn de nadelen té groot, ze wegen niet op tegen de voordelen. Daarom gaan we voor een mobielvrije school. Dit betekent dat onze leerlingen geen mobiel meer mogen gebruiken op het hele terrein van de school. Dit geldt voor binnen en buiten het schoolgebouw en het schoolplein.

Hoe werkt mobielvrij?

In de school en op het schoolterrein mogen leerlingen geen mobiel gebruiken, ook niet voor het schoolgebouw of rondom school. Ze hebben geen mobiel in de les, tussen de lessen, in de pauzes of tijdens een tussenuur. De mobiele telefoon kan dus het beste thuisblijven. Wanneer de leerling toch graag zijn/haar mobiel meeneemt voor onderweg, dan legt hij/zij de telefoon direct op school in het kluisje. Bij het naar huis gaan, wordt de telefoon uit het kluisje gehaald. Ouders/verzorgers kunnen gedurende de schooldag niet met de zoon/dochter appen of bellen. Wanneer er écht iets dringend is, kunnen zij uiteraard bellen met onze school op nummer 058-284 65 71.

Wat gebeurt er als de mobiel toch gebruikt wordt?

Natuurlijk gaan wij ervan uit dat iedereen meewerkt aan een mobielvrije school. Wanneer een leerling tóch een mobiel bij zich heeft, wordt die ingenomen. Iedereen die op school werkt, mag de telefoon innemen. De telefoon wordt dan met de naam van de leerling bij lokaal 0 gebracht. Daar mag de telefoon op het einde van de schooldag opgehaald worden. Wanneer een telefoon voor een tweede keer wordt ingenomen, moeten ouders/verzorgers de telefoon ophalen. Dit kan bij de receptie tussen 8 uur en half 5. We denken dat wij een gezamenlijke taak hebben in de veiligheid, de concentratie om te leren en de sociale vaardigheden van uw zoon/dochter. Dat is de reden dat wij ouders/verzorgers betrekken bij ons mobiele telefoonbeleid. Wanneer een telefoon niet wordt afgegeven, wordt een leerling naar huis gestuurd. De gemiste uren worden dubbel ingehaald.

Samen werken we aan een optimale leeromgeving in een gezellige school!

We snappen dat het spannend is voor leerlingen. We zijn zelf ook heel erg benieuwd hoe het zal gaan. Er is een schoolplein met basketbalveld en een pannakooi waar leerlingen gebruik van kunnen maken. Ook vullen we onze spelletjeskast aan en zetten deze in de kantine. Over een paar weken vragen we alle leerlingen hoe het zonder mobiel gaat. Misschien zijn er dingen waar we niet aan gedacht hebben of komen er andere goede ideeën voor in de pauzes. We kijken ernaar uit om er samen een succes van dit nieuwe telefoonbeleid te maken. We hebben hoge verwachtingen van de resultaten.