Leerlingen klaarstomen voor de toekomst

Date

Sollicitatietrainingen voor klassen 3

Het optimaal begeleiden van leerlingen richting de toekomst, dat is wat we als onderwijsinstelling erg graag nastreven. Stimuleren en motiveren van jongeren om het beste uit zichzelf te halen. Door ze te inspireren en talenten te laten ontwikkelen. Zodat zij waardevol zijn voor zichzelf, voor een leefbare en gezonde wereld én een duurzame economie. Ons motto: “Eruit halen wat erin zit!”
Op 15 maart jl. kregen we op school bezoek van een aantal ervaringsdeskundigen via JINC. Zij kwamen leerlingen van de klassen 3 sollicitatietrainingen geven. Want als je op zoek gaat naar een bijbaan, een goede stageplaats of over een aantal jaren een fijne werkplek wilt, dan komt zo'n training goed van pas.

Vooraf hebben de leerlingen een sollicitatiebrief en een CV gemaakt. De leerkracht heeft alle brieven naar de contactpersoon bij JINC gemaild, zodat de trainers ze ter voorbereiding hebben gelezen. Ook ‘JINC-vrijwilligers’ Nanda de Jong (werkzaam bij Rechtbank Noord-Nederland) en Linda Cazemier (met het UWV als werkgever) kwamen gastlessen geven op Aeres VMBO Leeuwarden.

We liepen mee met een groep leerlingen van klas 3.6. Na een korte introductie volgde een vragenrondje met antwoorden op ‘Heb je al eens gesolliciteerd?’, ‘Hoe verliep zo'n gesprek?’, ‘Wat is je droombaan?’ en ‘Heb je al een bijbaantje?’. Daarna werd er een verkeerd voorbeeld van een sollicitatiegesprek opgevoerd. Gelukkig konden de leerlingen goed vertellen wat er zoal misging tijdens dit ‘demonstratiegesprek’. Vervolgens was het de beurt aan henzelf. Van de 7 leerlingen deden er maar liefst twee een spontaan ‘proefsollicitatiegesprek’. Deze gingen erg goed, aangezien ze geen voorbereiding hadden gehad.

De groep kreeg diverse stellingen voorgeschoteld en er weren veel praktische tips gedeeld. Zoals de dont's van een mailadres zoals 'hotchickie99@gmail.com' of ‘player8@hotmail.com’ en dat je jezelf bewust moet zijn van een passende houding, taalgebruik en uiterlijk. Ook een verzorgd CV is belangrijk, omdat veel werkgevers op basis hiervan een eerste kandidatenselectie maken. Tot slot is het ook prima om persoonlijke zaken te delen, zoals hobby's of cursussen die je hebt gevolgd. Al met al een inspirerende en leerzame dag voor onze toekomstige generatie. De certificaten zijn dik verdiend!