Leerlingen helpen bij Keti Koti Festival

Date

Vieren afschaffing slavernij in de Prinsentuin

Maandag 1 juli zijn docenten Bonne, Nienke & Aruna met 12 leerlingen uit het tweede leerjaar naar de Prinsentuin gegaan. Om mee te helpen met de voorbereidingen voor het Keti Koti Festival! En wat hebben onze leerlingen het goed gedaan, ze waren heel betrokken en behulpzaam.

Vanuit de sectie Mens & Maatschappij (M&M) is er aandacht gegeven aan Keti Koti. Bij de lessen Nederlands hebben de leerlingen gedichten geschreven. Een aantal hiervan zijn ‘tentoongesteld’ en Mina el Belghiti uit klas 2.5 heeft haar gedicht zelfs voorgedragen! Tijdens de lessen BVO hebben onze leerlingen vlaggetjes gemaakt die ze overal door Prinsentuin hebben opgehangen.

Op 1 juli wordt met Keti Koti de afschaffing van de slavernij herdacht. 'Keti koti' betekent verbroken ketens en verwijst naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet. De naam komt uit de Surinaamse taal, het Sranantongo. Veel Surinamers en Antillianen die nu in Nederland wonen, hebben voorouders die tot slaaf gemaakt zijn. Zij moesten werken op suiker- en koffieplantages in Nederlandse kolonies en waren eigendom van de plantagehouder. Deze mensen konden niet zelf bepalen waar, hoe en met wie ze leefden.

Bedankt secties M&M, Nederlands & BVO voor het enthousiasme en dat we dit project samen hebben opgepakt. Volgend jaar zijn we weer van de partij!

Odi Odi / Groetjes!