Agrariërs en natuurclubs houden kruiwagenmars in Den Haag voor een gezonde bodem

Date

Boeren, natuurclubs en leerlingen van Aeres uit Buitenpost deden mee in de kruiwagenmars in Den Haag. Zij wilden aandacht vragen voor een gezonde bodem in Nederland.

Het is vroeg dag als de leerlingen verzamelen voor de kruiwagenmars. Terwijl de maan het schoolplein verlicht, lopen in het donker de eerste kinderen al om kwart voor zeven de school in Buitenpost binnen. De docenten schrijven de aanwezige kinderen op en vertellen wat het doel van de dag is."Wij willen graag een statement maken naar Den Haag", zegt Germien Westerink. "We moeten met zijn allen op onze bodem passen. De voedingsstoffen in de bodem zijn de laatste jaren behoorlijk onder druk komen te staan. We moeten met zijn allen zorgen dat er weer leven in de bodem komt."

Gezonde bodem voor de toekomst 

De kruiwagenmars wordt georganiseerd door Symphony of Soils. Die organisatie is bezig met een gezonde grond voor de toekomst. Zij hopen dat boeren en natuur willen samenwerken om de grond zo optimaal mogelijk te gebruiken. De school is het daar mee eens. "De tijd van praten is wat mij betreft weer aangebroken," zegt Westerink. "We moeten met zijn allen om tafel om al die crises op te kunnen lossen. Kijk bijvoorbeeld alleen maar naar de stikstofcrisis. Met zijn allen kunnen we meer dan alleen."

In Den Haag lopen de leerlingen met de kruiwagen een mars van drie kilometer. Van het Malieveld, door het centrum naar het Binnenhof. Daar overhandigen zij een brief aan de regering. "We hopen dat Den Haag naar ons wil luisteren," zegt Hemke Rozema. Hij wil later als boer een bestaan opbouwen in Fryslân.
Tussen de leerlingen zitten meer met dezelfde droom. "Ik wil heel graag iets doen op een boerderij," zegt Pytrich Adema. Zij weet nog niet welke kant het op gaat in haar leven, maar de agrarische wereld is haar doel. "Als je dat als droom hebt, dan wil je er alles aan doen om dat te halen."

"Deze leerlingen zijn geboren in Fryslân en willen nooit meer weg," zegt directeur Sytse Kootstra van de school. "Maar de toekomst lijkt door de crisis steeds meer onzeker. Wij willen de kinderen meegeven dat wij er alles aan doen om hun toekomst veilig te stellen."
Maar volgens Kootstra hebben de kinderen er zelf ook een rol in, door bijvoorbeeld aan dit soort acties mee te doen. "De meesten zijn boerenzoon of -dochter en willen later de boerderij overnemen. De leerlingen merken dat de zorgen bij de ouders groot zijn en dat slaat op hen over. Wat ik wel mooi vind is dat veel kinderen toch positief blijven. Zij willen in de agrarische wereld werken, of er nu een stikstofprobleem is of niet."

Bekijk hier de video van de kruiwagenmars

Bron: Omrop Fryslân

© Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltvoort