Binnenkijken bij Aeres VMBO Maartensdijk: “Onze locatie is geworden wat we wilden: vol licht, lucht en ruimte”

Date

Als je binnenstapt bij Aeres VMBO Maartensdijk, valt meteen op hoe licht en ruim de school is. Leerlingen zitten achter hun laptop op vrolijk gekleurde stoelen, in het midden staat een enorm aquarium en een mooie houten trap leidt direct naar de bovenverdieping. Vorig schooljaar zag de locatie er nog heel anders uit, maar een flinke verbouwing zorgde voor een metamorfose. “De openheid is onze grootste winst. Dat werkt heel inspirerend.”

Zeven jaar geleden werd Gerda Casteel directeur van Aeres VMBO Maartensdijk. Na haar eerste jaar ging ze aan de slag met een interne verbouwing van de kantine, de balie en de personeelskamer. Maar dat was niet genoeg. “Ik vond het schoolgebouw rommelig en van buitenaf was niet duidelijk wat de functie van het gebouw was”, vertelt Gerda. “Je kon niet zien of het een school was en het terrein was met grote hekken afgesloten van de omgeving. Ik wilde juist een eigentijds gebouw, fris, vrolijk en positief. Gelukkig gaf het Aeres-bestuur ons toestemming om in schooljaar 2020/2021 te gaan verbouwen.”

Samen met Bilthoven

In het najaar van 2019 selecteerde de school een architectenbureau, MOOIJ architectuur. “In januari 2020 werd bekend dat Aeres VMBO Maartensdijk samen zou gaan met Aeres MAVO Bilthoven”, zegt Gerda. “Bilthoven werd gesloten en alle leerlingen en medewerkers verhuisden naar ons gebouw. Dat betekende dat we met beide teams samen onze plannen voor de verbouwing schreven. We hadden een aantal eisen. Zo moest de kantine het hart van de school worden en alle gangen moesten daarop uitkomen. We wilden licht, lucht en ruimte en veel openheid. We wilden een verbinding tussen beneden en boven creëren en de ingang verplaatsen. Al ons praktijkonderwijs moest beneden plaatsvinden. Want dat is het onderwijs waar we ons mee onderscheiden en dat mogen wij én onze leerlingen trots laten zien.”

Blij met resultaat

De verschillende vakgroepen kregen hun eigen vierkante meters toegewezen, die ze zelf mochten inrichten. Architect Harold Mooij ging met alle input aan het werk en liet tijdens een bijeenkomst voorstellen zien aan het hele schoolteam. “We mochten zelf prioriteiten aangeven”, zegt Gerda. “Uiteindelijk lag er een ontwerp waar we allemaal enthousiast over waren. Tussen februari en augustus 2021 werd er verbouwd, op 23 augustus verhuisden we alles vanuit Bilthoven naar ons vernieuwde gebouw en op 30 augustus begonnen we het schooljaar als het nieuwe Aeres VMBO Maartensdijk. Medewerkers én leerlingen zijn enorm blij met het resultaat. We hebben eindelijk het open gebouw waar we van droomden.”

Terras met tuinen

De verbouwing binnen is klaar, maar buiten wordt nog hard gewerkt. Aeres VMBO Maartensdijk wil meer verbinding met de buitenwereld creëren. De hekken worden weggehaald en de fietsenstalling wordt verplaatst. Zo komt er ruimte voor een terras met een pluktuin, groentetuin en proeftuin. “Daarmee halen we buiten naar binnen en andersom”, zegt Gerda. “Dat past bij ons nieuwe onderwijsconcept, waarin we leerlingen leren functioneren in een samenleving die steeds verandert. We gaan steeds meer vakoverstijgend werken, samenwerken met bedrijven en ook coaching van leerlingen krijgt veel aandacht. Wat al zo was en wat ook zo blijft, is dat we een zorgzame, persoonlijke school zijn. Ik ben er heel trots op dat we onze leerlingen een stevige basis bieden. Een leuke, warme school met een lekker sfeertje: dat is Aeres VMBO Maartensdijk.”

Hoe zie je de toekomst van Aeres VMBO Maartensdijk?

“Dan is het onderwijs heel anders ingericht! Over tien jaar zie ik een school voor me zonder leerjaarovergangen of toetsen, die leerlingen veel plezier en volop uitdaging biedt. Een school waar leerlingen zelf hun eigen leertraject ontwerpen en met onze ondersteuning zorgen dat ze in vier jaar alles leren wat ze moeten leren.”