Drone lessen

Date

Stimuleer een technische profielkeuze bij leerlingen in het vmbo en praktijkonderwijs. Dat is het doel van Sterk Techniekonderwijs, dat zich landelijk inzet voor het enthousiasmeren van leerlingen voor techniek. Inmiddels hebben zij ruim 1300 vmbo-leerlingen van 26 verschillende scholen uit het land kennis laten maken met drones en dronetechnieken. Ook Aeres VMBO Heerenveen doet mee aan dit initiatief. 

Aeres VMBO Heerenveen geeft les op hoog niveau

Stimuleer een technische profielkeuze bij leerlingen in het vmbo en praktijkonderwijs. Dat is het doel van Sterk Techniekonderwijs, dat zich landelijk inzet voor het enthousiasmeren van leerlingen voor techniek. Inmiddels hebben zij ruim 1300 vmbo-leerlingen van 26 verschillende scholen uit het land kennis laten maken met drones en dronetechnieken. Ook Aeres VMBO Heerenveen doet mee aan dit initiatief. Vier docenten, waaronder Gerard Tamminga, hebben certificaten behaald en geven les in drones. “Drones zijn zo goed toe te passen in ons vak, van inmeten tot hele goede dingen voor de natuur doen. Ik vind het belangrijk dat we dat meegeven aan onze leerlingen”, legt Gerard uit.

Les geven in drones: “Graag, maar niet alleen voor de fun”

Gerard Tamminga geeft les in Groen & Recreatie, Natuur & Recreatie en Water & Natuur. Daarnaast heeft Gerard een Ecologisch Adviesbureau. Zelf heeft hij ook een drone, waar hij veel mee oefent om straks onder meer vogelnesten te kunnen beschermen. Toen hem de vraag werd gesteld of hij ook les in drones aan leerlingen wilde geven was hij meteen enthousiast. “Maar”, gaf hij aan, “het moet wel een doel hebben. Het is niet alleen voor de fun, maar vooral om ons groene vak makkelijker te maken en de natuur een handje te helpen”. Gerard vertelt wat leerlingen leren. “We leren ze de drones op een dusdanige manier te bedienen en te gebruiken, dat ze deze later kunnen inzetten om fauna te beschermen. Bijvoorbeeld hoe ze spechtenholen hoog in de bomen kunnen ontdekken, nesten in weilanden vinden en inspecteren. Predatoren gaan op de geur van mensen af en dat kun je met een drone voorkomen.”

Speciale drone voor het onderwijs

Speciaal voor het onderwijs is de Eduka drone gemaakt. “Eigenlijk is dit een uitgebreide speelgoeddrone”, legt Gerard uit. “Deze kan vier keer zoveel als een speelgoeddrone. De grootste voordelen zijn de best wel goede camera, de voorzichtige landingen die deze drones kunnen maken, ze zijn behoorlijk hufterproof en de batterijen zijn in een uurtje weer opgeladen.”

Oefenen met een drone

In een van de lessen, in de groenkas, die Gerard geeft, legt hij aan de leerlingen uit wat ze moeten doen. “Ik heb een parcours uitgezet waarlangs jullie je drone moeten besturen. Je gaat onder meer slalommen, je inspecteert een boomstronk en je vliegt door een tunnel. Van alles maak je een filmpje wat je me toezendt. Het is belangrijk dat je je daarbij aan een aantal regels houdt. Je mag met je drone niet in de buurt van ons komen en je mag niet botsen.” De leerlingen vinden het een leuke opdracht en al snel hebben ze de filmpjes gemaakt en met elkaar en Gerard gedeeld.

Drones in groene en technieklessen

De leerlingen besturen de drone met een controller, net als in de toekomst met een professionele drone. De controller is gekoppeld aan een mobiele telefoon met een bijbehorende app, waarmee ze kunnen zien waar ze vliegen en foto’s en filmpjes als bewijs kunnen maken. De drones worden niet alleen ingezet in de ‘groene’ lessen. In de technieklessen leren de leerlingen naast vliegen ook hoe ze de drone kunnen programmeren en in toekomst ook de techniek achter de drones. Sluit aan bij interesse en belevingswereld van jongeren Naast het vliegen en het leren beheersen van een drone leren de leerlingen ook over regelgeving. Op deze manier maken de leerlingen uitgebreid kennis met drones. Een mooi en inspirerend initiatief dat enorm goed aansluit bij de interesse en belevingswereld van veel jongeren.