Welkom bij onze Paardenklas! 

Ga je naar het vmbo, ben je paardengek en wil je daar alles over leren? Dan is de Paardenklas van Aeres VMBO Sneek iets voor jou! Naast de vakken zoals Nederlands, Engels, wiskunde en het profiel Groen, leer je alles over paarden.

Deze klas in leerjaar 1 en 2 is een speciale klas. Geschikt voor jongens en meisjes die echt alles willen leren over paarden en tijdens schooltijd, vier uur in de week, les krijgen in het vak Paard. Aeres VMBO Sneek is de eerste school in Friesland met een erkende manege, je rijdt onder de vlag van FNRS/KNHS, een landelijke organisatie die diploma’s uitschrijft. 

Meer informatie over de Paardenklas vind je in de onderstaande film vanaf 06:46. 

Praktijk

In de praktijk leer je hoe je op de juiste manier moet omgaan met paarden. Je leert rijden, springen, mennen. Ook zitlessen, het longeren en het correct toiletteren van een paard of pony is onderdeel van het lesprogramma. Je neemt deel aan stalwerkzaamheden, maar je gaat natuurlijk heel veel rijden.

Diploma rijden 

In het begin van het schooljaar wordt er door de jury van het FNRS een niveau bepaald, wat opgetekend wordt in het ruiterpaspoort. Gedurende het jaar heb je nog twee officiële momenten om F-proeven te rijden om je door te ontwikkelen. Je krijgt hiervoor een diploma.

Theorie

Tijdens de theorielessen leer je alles over het verzorgen van paarden. Ook de gezondheid en voeding van paarden komt aanbod en waar een goede huisvesting aan moet voldoen. Daarnaast leer je over het reilen en zeilen in de paardensport en al haar disciplines.