Maud Aeres vmbo Maartensdijk

'Binnen een week gewend'

Ze wil later graag actrice worden en in musicals spelen, maar ze is ook gek op dieren. Daarom koos Maud voor Aeres VMBO Maartensdijk...

Tips van Maud

‘Als je goed oplet tijdens de les, leer je al heel veel. Dat scheelt bij het huiswerk maken. Je hoeft dan vaak alleen nog maar door te lezen.’ 

‘Een nieuwe school is lang niet zo erg als het lijkt. Binnen een week was ik al gewend.’

Haar verhaal

“Ik hou van dieren en deze school vond ik meteen al leuk: niet zo groot en je kunt hier makkelijk de weg vinden.”

Een andere school is wel even wennen vindt Maud.

“Ik zat op een superleuke basisschool, patioschool De Kleine Prins in De Bilt. Als je al zo lang op een school zit, is het raar om weg te gaan. Maar ik wilde ook wel graag aan iets nieuws beginnen. Nu ik hier zit valt het me mee. Het is heel anders dan de basisschool, maar alles wordt goed uitgelegd. Je krijgt bijvoorbeeld veel meer huiswerk, en na elke les moet je naar een andere klas. Het lesrooster lijkt ingewikkeld, maar je kunt gewoon met anderen meelopen.”

Eerstejaars van Aeres vmbo Maartensdijk mogen een paar maanden wennen aan hun nieuwe school.

“Pas na de kerstvakantie worden de leraren strenger. Ik vind ze strenger dan op de lagere school, maar wel heel aardig. De lessen zijn niet echt moeilijk. Nieuw is wiskunde, en dat vind ik heel leuk.”

Groenvoorziening, koken, bloemschikken, dierverzorging, Maud vindt het leuk om te doen.

“Hier leer je onder meer hoe dieren gefokt worden, hoe je ze het beste kunt hanteren en hoe ze zich voelen. We krijgen filmpjes waarin we het gedrag van dieren kunnen herkennen. Als een dier heen en weer rent, kan het zijn dat het gespannen is. Op school zijn veel dieren, zoals pony’s, ratjes en hamsters, en al die dieren moeten verzorgd worden. Dan gaan we bijvoorbeeld de hokken schoonmaken. Zelf heb ik ook dieren, een hond en een kat.”

Wil Maud nog steeds actrice worden?

“Jawel! Ik zit bij een vereniging en heb al aan vijf musicals meegedaan. Maar dat kan ook naast school.”

Ricardo Aeres vmbo Maartensdijk

'Je leert hier echt dingen doén'

Ricardo is heel duidelijk: op Aeres vmbo Maartensdijk krijgt hij de vakken die hij echt leuk vindt: koken en bloemschikken...

Tips van Ricardo

‘Je hoeft niet zenuwachtig te zijn voor de eerst schooldag. De docenten doen heel erg hun best om je te helpen.’ 

‘Goed om te weten: iedereen vindt het hier gezellig.’

Zijn verhaal

“Koken is mijn favoriete vak! We krijgen een recept en daarmee moet je zelf aan de slag, zo van: doe het maar. Echt heel leuk. Ik heb dan een hele keuken helemaal voor mezelf. De docent is ook heel aardig. En als het gerecht klaar is, kun je lekker smullen!” 

Wil Ricardo kok worden later?

“Nee, ik wil later iets met sport doen. Ik speel waterpolo in Baarn en daar wil ik mee verder. Wel jammer dat we hier alleen gymles krijgen.”

Ricardo vond het leuk en spannend tegelijk om naar een andere school te gaan. Verschillende docenten, steeds andere lokalen.

“Hier doe je heel veel op een dag. En bij de meeste vakken leer je ook echt dingen doén. Dat vind ik leuk.” 

Kinderen vinden een nieuwe school nog wel eens spannend, maar het is ook gewoon leuk zegt Ricardo.

”De eerste dag had ik al nieuwe vrienden. Onze eerste les was gym. Er was toen al een klik. Maar… eigenlijk wist ik het al op de open dag, toen ik hier ging kijken: dit is mijn school. Het is hier gezellig, aardige docenten en het is niet te druk of te groot. Ik voelde me meteen thuis.” 

Wel even wennen: een flink stuk fietsen naar school. En ook: de pauzes samen met de oudere kinderen uit de hogere klassen.

“Eerst ben je de oudste, en dan ineens weer de jongste. Nu ben ik eraan gewend en heb ik vrienden in de hogere klassen.” 

Dat je veel leert, komt ook doordat je veel huiswerk krijgt vertelt Ricardo.

“Het is harder werken, maar ik vind de vakken niet moeilijk. Het is interessant dat je over dieren leert. En je mag veel doen, zoals koken en werken in de tuin. Dat is veel leuker dan zittend leren.”

Sanne Aeres vmbo Maartensdijk

'Je mag hier creatief zijn en met je handen werken'

'Ik hou heel erg van dingen doen en ben creatief. Daarom wilde ik naar een school waar je veel in de praktijk leert. Dat werd Aeres VMBO Maartensdijk."

Tips van Sanne

“Blijf gewoon jezelf, dan komt het wel goed. Je maakt hier makkelijk nieuwe vrienden.” 

“Alles is nieuw, maar je wordt vanzelf minder verlegen en zelfverzekerder.”

Haar verhaal

Sanne wil later met haar handen werken, het liefst met planten of dieren.

“Daarom heb ik vorig jaar op Aeres VMBO Maartensdijk rondgekeken en meegedaan met enkele praktijkvakken. Dat vond ik heel erg leuk.”

Ze is blij met haar keuze. Ze vond het jammer om weg te gaan van de basisschool en was heel benieuwd naar de kinderen op haar nieuwe school.

“De school zelf en de vakken, die vond ik leuk. Dat wist ik al. Maar hoe zouden de andere kinderen zijn?”

Ze zit er nu een paar maanden en het is Sanne enorm meegevallen.

“Je wordt hier vanzelf minder verlegen en zelfverzekerder. Het is een fijne school en ik heb veel nieuwe vrienden. Soms kan ik samen met andere kinderen fietsen vanuit Soest.”

Het leukst zijn de praktijkvakken, vindt Sanne.

“De docent doet iets voor en daarna moeten wij het zelf doen. Je krijgt eerst uitleg, bijvoorbeeld over wat een dier wel of niet fijn vindt. Zo werkt het ook bij bloemschikken. Je leert van wat de docent voordoet. Daarna mag je op je eigen manier aan het werk, ook creatief. Ik wil later misschien wel bloemist worden, dan mag je creatief zijn en je werkt met je handen.”

Sanne krijgt nu wel meer huiswerk dan op de lagere school, maar dat vindt ze niet erg.

“Ik heb er geen moeite mee.”

Ook heel anders dan de basisschool zijn de verschillende vakken en telkens andere klassen.

Sanne: “Daarvoor moet je steeds alles meenemen. Je tas is daardoor erg zwaar. Maar die afwisseling van klassen, vakken en docenten is ook wel weer heel leuk. Al met al vind ik de vakken niet moeilijk. Ik ben nu wel aan deze school gewend.’