Onze schoolkantine gaat voor goud

Date

Op onze school vinden we verantwoord eten en drinken belangrijk. Met een bewust schoolkantine-aanbod leren scholieren al op jonge leeftijd een gezonde keuze te maken. Vandaar dat we hebben gekozen voor het (H)eerlijk Groen-concept van Van Leeuwen Catering. Met dit concept voldoet onze kantine aan de nieuwste ‘Richtlijnen Gezondere Kantines’ van het Voedingscentrum. Elk jaar wordt het assortiment beoordeeld aan de hand van de kantinescan en worden deze resultaten gepresenteerd aan de directie. De schoolkantine krijgt het etiket zilver of goud, oplopend in gezondheid van de producten. Vanzelfsprekend gaan wij met onze kantine voor goud!

Veel of weinig voedingsstoffen

In de nieuwe richtlijnen werkt het Voedingscentrum met drie soorten kantines: brons, zilver en goud. Hoe duurder het metaal, hoe gezonder de schoolkantine. Dat is de simpele basis ervan. De actuele richtlijnen maken ook gebruik van een nieuwe product-indeling. Producten uit de Schijf van Vijf zijn daarbij onderverdeeld in groepen: de betere keuze en uitzondering. Per product is gekeken hoeveel voedingsstoffen erin zitten. Van bepaalde voedingsstoffen wil je veel binnenkrijgen, zoals vezels en vitamines. Andere voedingsstoffen, zoals suiker, (verzadigd) vet of zout, wil je juist niet te veel binnenkrijgen. Vandaar de term uitzondering.

Gezond, Duurzaam en Sociaal

Wanneer het kantineaanbod zestig procent betere keuze producten heeft en gezondheid uitstraalt, is het een zilveren schoolkantine. Om te voldoen aan de richtlijnen voor een gouden schoolkantine moet het aanbod voor tachtig procent uit betere keuze producten bestaan. Vanzelfsprekend heeft deze kantine een gezonde uitstraling wat de gezonde keuze nog makkelijker maakt!

Talent voor groei