Gouden Schoolkantine voor Aeres Praktijkonderwijs

Date

Aeres Praktijkonderwijs heeft een gouden Schoolkantine Schaal 2019 - 2020 van het Voedingscentrum gewonnen. De school verdiend deze prijs omdat aandacht voor gezond leven centraal staat. Zo is er bijvoorbeeld gratis fruit beschikbaar. Er zijn gezonde broodjes te koop en een gevarieerd aanbod vegetarische gerechten.

“Het is de kunst om leerlingen nieuwe smaken te laten ontdekken. Als ik vertel dat het een broodje geitenkaas is hoeft niemand, maar als ik een schaal laat rondgaan pakt iedereen een stukje. Zo laten we onze leerlingen op een laagdrempelige manier kennis maken met nieuwe smaken”. Vertelt Gerda Zwemer, assistent teamleider Praktijkonderwijs. “Hetzelfde gebeurt in het Lunchcafe. Daar stond bijvoorbeeld deze week garnalen op het menu.”

Gezond leven en bewegen

Het draait niet alleen om het aanbieden van gezonde voeding. Er is ook veel aandacht voor bewustwording gezond leven en bewegen. Om dit te stimuleren is er voor leerlingen in de pauze veel buitenruimte, een Pannaveld en andere sportattributen. Verder heeft de school een eigen moestuin waar leerlingen in werken. In de kooklessen staan de groenten uit de moestuin vervolgens op het menu. En er zijn lessen in budget koken, gezond eten hoeft immers niet duur te zijn.

Vernieuwen kantine

De school heeft de kantine en het Lunchcafé gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Om de prijs te behouden is een school verplicht steeds te verbeteren. Voor komend jaar staat de herinrichting van de kantine op het programma. Om zo een fijnere plek te creëren, waardoor leerlingen in de pauzes graag op school blijven.

De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen.