Groen vmbo

Bij Groenhorst Maartensdijk volg je het brede profiel Groen waarin je aan de slag gaat met natuur en milieu, gezonde voeding en duurzaamheid.

Je leert over alles wat groeit en bloeit in de groene sector. De kennis die je hierbij opdoet, komt goed van pas in het beroep dat je later gaat kiezen. Dat kan in de groene sector zijn, maar hoeft niet. Met het profiel Groen kun je nog alle kanten op. Het profiel Groen bestaat uit 2 delen: het profielvak en de beroepsgerichte keuzevakken.

 

Profielvak

In het Profielvak Groen werk je in thema’s. Het profielvak volg je in leerjaar 1 tot en met 4: 4 lesuren per week. Binnen een thema werk je aan een eindopdracht. Enkele thema’s in de onderbouw zijn:

* Verzorgen

* Seizoenen

* Ontwerpen, construeren en inrichten

* De winkel

* Gezond van Grond naar mond

* Onderhoud van openbaar groen

Een voorbeeld van het thema Seizoenen uitgewerkt: de eindopdracht is het verzorgen van een lunch voor een doelgroep. Je werkt vanuit de lessen voeding en bloem. Je gaat seizoenssoep maken, brood, boter en tafelstukken aangepast aan het seizoen. Er zijn keuzemogelijkheden per groepje.

Ook in de bovenbouw ga je verder met 4 grote thema’s: de Camping, de Stadsboerderij, de Landwinkel en Aeres facilitair. Het profielvak sluit je in de bovenbouw af met een landelijk examen.

 

Beroepsgerichte Keuzevakken

In de bovenbouw werk je in een aantal door jou gekozen beroepsgerichte keuzevakken. De vakken kunnen in het verlengde liggen van het Profiel Groen, zoals Het houden van dieren, Voeding, Bloemwerk of Aanleg en onderhoud van een tuin. Naast de groene keuzevakken kun je ook keuzevakken uit een andere richting volgen bv. fietstechniek, Ondernemen, zorg, Water, EHBO. Leerlingen in de BB/KB volgen 4 keuzevakken. In de GL volg je 2 keuzevakken.

Keuzevakken sluit je af met een schoolexamen. De keuzevakken volg je 4 lesuren per week.

 

Stage

In leerjaar 3 en 4 ga je stage lopen buiten de school. Je begint met een stage in een maatschappelijke organisatie: bij voorbeeld een zorgboerderij, basisschool, verzorgingshuis voor ouderen. Daarna zijn er beroeps- oriënterende stages. De stages kun je lopen in de richting van het profiel Groen bijvoorbeeld in een dierenwinkel, manege, bij een hovenier, in de horeca of in een bloemenwinkel. Een aantal stages mag je zelf kiezen.